fbpx skip to Main Content

Kendt historiker til angreb på EU-myte: EU koster Danmark penge

Det vil ikke give Danmark røde tal på bundlinjen at melde sig ud af EU. Tværtimod, lyder det fra historiker Sven Skovmand, som har gjort regnestykket op i et nyt hæfte.

“Rigtig mange, selv EU-modstandere, tror at Danmark har økonomisk fordel af at være med i EU. Men det er forkert. Det har jeg sat mig for at bevise.”

Sådan lyder det Sven Skovmand. Han er historiker og forfatter til flere kendte historiebøger, blandt andet Politikens Verdenshistorie. Sven Skovmand har beskæftiget sig med Danmarks forhold til EU i mange år, ikke mindst som medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen fra 1979-84.

I en ny udgivelse, “EU koster Danmark penge”, gennemgår Skovmand argumenterne imod, at Danmark skulle tabe penge på at melde sig ud af EU.

Årligt bidrag på 22 mia. kr.

Det årlige danske bidrag til EU er for eksempel 22 milliarder kroner ifølge tal fra Statistisk Årbog 2013. Danmark får så også ni milliarder tilbage i tilskud, som vi ganske vist ikke selv kan bestemme over – cirka syv milliarder går til landbruget. Men selv med tilskuddene fraregnet giver det stadig en udgift på 13 milliarder kroner.

“Men det handler ikke bare om det betydelige beløb, som Danmark hvert år skal betale til EU. Også først og fremmest på den fordyrelse af varerne, som EU’s til tider gigantiske toldsatser medfører,” siger Sven Skovmand.

Han peger på, at når EU for eksempel lægger 15 procent på cykler fra Taiwan, hvor de fleste danske cykler bliver købt, betyder det ikke kun, at cykler fra Taiwan bliver dyrere. Det samme gælder cykler, der købes i et EU-land. De europæiske cykelfabrikanter vil nemlig kunne forhøje deres priser med 15 procent, uden at det vil skade dem.

“Der er altså rigtig mange fejlopfattelser i debatten om Danmarks økonomi i EU, og det er med til at forplumre debatten om mulighederne for at melde sig ud. Det forsøger jeg at rette op på med min udgivelse,” siger Sven Skovmand.

>> Download hæftet “EU koster Danmark penge” gratis her

Back To Top