fbpx skip to Main Content

Kommissionens fem bud på fremtidens EU

Her er EU-Kommissionens fem scenarier for EU’s fremtid, som EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker præsenterede for EU-Parlamentet omsdag 1. marts 2017.  

Model 1: Fortsæt som hidtil

Her fortsætter EU som hidtil med at tumle fra krise til krise, ude af trit med borgerne, men stadig på vej mod en snævrere og snævrere union.

Model 2: Kun EU’s indre marked.

Det skulle angiveligt betyde et mindre EU, men de store problemer med social dumping, manglende forbrugerbeskyttelse osv. bliver ikke løst. I stedet fortsættes fokus på at tjene de store virksomheders interesser.

Model 3: Dem som vil mere gør mere

EU i flere hastigheder. Det ser vi i virkeligheden allerede i dag, men med denne model vil Kommissionen give mere plads til, at nogle lande kan gå foran i integrationen. Det betyder, at lande som f.eks. Tyskland og Belgien kan skynde sig videre med at give magt til EU, i mens lande som Danmark ikke må bremse dem, men heller ikke behøver at være med til det hele.

Model 4: Gøre mindre, men mere effektivt

Et slankere EU. Her vil Juncker have, at EU fokuserer mere på nogle emner, og bliver stærkere der. Her indgår blandt andet udvikling af et fælles militær og andre integrationstiltag.

Model 5: Gøre meget mere sammen

Fuld fart frem. I stedet for at tage integrationen med små skridt, lægger Kommissionen med denne model op til, at der skal fuld fart frem, og at EU skal overveje gevaldigt meget mere magt fra medlemslandene på meget kort tid. Det er i øvrigt fuldt ud i tråd med EU-parlamentets vision, som blev vedtaget for to uger siden i Strasbourg.

>>Læs hele hvidbogen: ”Reflections and scenarios for the EU27 by 2025

 

Back To Top