fbpx skip to Main Content

Kritisabel fiskeriaftale smuldrer

Der har længe været en markant kritik af den fiskeriaftale, som EU i 2006 indgik med Marokko, og som udløb i februar i år. Siden denne fiskeriaftale skulle fornyes i februar, har der været stor debat om aftalen, som blandt andet giver EU’s fiskere, som hovedsagligt kommer fra Spanien, ret til at fiske i farvandene ud for det besatte Vestsahara.

Menneskerettighedsorganisationer, NGO’er og andre har kaldt aftalen et overgreb på den vestsahariske befolkning, saharawierne, og EU-parlamentets egen juridiske tjeneste har vurderet, at aftalen er imod international ret. Også blandt EU-parlamentarikerne har der været kritik af aftalen, men et forsøg på at få EU-domstolen til at se på aftalen for at vurdere lovligheden af den mislykkedes, da et snævert flertal satte sig imod dette ved afstemningen i september.

Men nu ser det ud til, at modstanden mod fiskeriaftalen vinder frem. Såvel Udviklingsudvalget som Budgetudvalget i EU-parlamentet, som begge er rådgivende udvalg i denne sag, har nægtet at godkende aftalen. Og den ansvarlige ordfører i Fiskeriudvalget er også imod.

Fiskeriudvalget stemmer om godkendelse af aftalen på deres møde d. 22. november, og den endelige afstemning om godkendelse af aftalen finder sted på EU-parlamentets samling i Strasbourg i december. Godkendelsen ser lige nu ud til at være langt væk.

Jens Andersen

Back To Top