fbpx skip to Main Content

Lånepakke fra EU og IMF kan kaste Portugal i ud recession

Portugals arbejdsløshed forventes at stige fra de nuværende 11 procent til 13 procent i 2013. Der sker en fastfrysning af lønninger i den offentlige sektor og af pensioner til 2013. Antallet af offentligt ansatte skal reduceres med en procent både i 2012 og 2013.
Det er nogle af de vilkår, som lånepakken på 78 milliarder euro, bliver givet under. Vilkårene, som er fastsat af “troikaen” bestående af EU-kommissionen, IMF og ECB, vil ifølge Portugals finansminister kaste landet ud i recession.
Vilkårene er i dagspressen blevet betegnet som “milde” for Portugal, sammenlignet med vilkårene for Irland og Grækenland, de to lande der også har modtaget lånepakker.

Jürgen Kröger, der er chefforhandler for EU-Kommissionen er dog uenig i dette:
“Låneprogrammet er på ingen måde lettere, men det er anderledes. I nationaløkonomiske termer er det ikke lettere, og i strukturelle termer er det meget dybere”. Til Irish Times tilføjer Kröger “Jeg vil være ærlig. Dette er ikke et let program. Det er et hårdt program, nødvendigt, men vi betragter det som fair”

Sker der en recession, som finansministeren advarer imod, vil der være tale om en konjunkturnedgang, der defineres som et faldende bruttonationalprodukt mindst to kvartaler i træk.
En sådan konjunkturnedgang vil medføre yderligere pres på landets lønninger.

Mere information:

Irish Times: Bailout chief says Portugal’s terms are as onerous as Ireland’s (06.05.2011).

Internetavisen EU-observer.com: Portuguese bail-out expected to push country into recession (06.05.2011).

Back To Top