fbpx skip to Main Content

LO: Danmark skal sige nej til EU-selskab

EUFAGLIGT.DK: Det svenske EU-formandskab forsøger her på falderebet af dets formandsperiode at få en beslutning om en ny type EU-selskab vedtaget. Forslaget er på bordet på et ministermøde i starten af december. LO har opfordret partierne i folketinget til at give regeringen mandat til at stemme nej til forslaget og dermed blokerer for en vedtagelse i EU, da forslaget kræver enstemmighed.
Fagbevægelsen er bekymret over konsekvenserne for medarbejderindflydelsen med den nye konstruktion (se mere herom – klik her!).

EU vil gøre det nemmere for de små og mellemstore firmaer i det indre markeds hav af nationale regler. Derfor vil EU systemet have de en ny selskabsform, såkaldte SPE-selskaber, som skal være fritaget for besværlige nationale regler, når de krydser grænser i Unionen.
SPE-selskaber skal kunne oprettes med en grundkapital på 1 euro og skal kunne oprettes i et hvilket som helst EU-land uden hensyn til, hvilket land det reelt har sin virksomhed i. Det skal være muligt både at nyoprette og omdanne bestående firmaer til SPE-selskaber. Der åbnes således op for at danske firmaer kan skifte selskabsform for derefter at flytte ”hovedsædet” til f.eks. Vilnius uagtet at aktiviteten fortsat foregår i Danmark.

På linje med svensk fagbevægelse mener LO at den nye selskabsform truer medarbejderindflydelsen.
– Vi frygter at de danske regler for medarbejderrepræsentanter i bestyrelserne undergraves med det forslag, der ligger nu, siger advokat i LO, Kirstine Emborg Bünemann.
– Hvis virksomhederne tænker kreativt, kan de lade sig registrerer i et land helt uden regler for medarbejderrepræsentanter. Og så er det de regler, som gælder. Det er først, når man når op på 600 ansatte, at der undtagelser og en mulighed for at starte en forhandling om eventuel repræsentation. Det er pudsigt, når forslaget netop er rettet mod de såkaldt små og mellemstore virksomheder, siger hun.

Læs hele artiklen på Fagbevægelsen mod Unionens hjemmeside – klik her!

Back To Top