fbpx skip to Main Content

Fra major i den irske hær til international fredsforkæmper

De to internationale fredsforkæmpere Edward Horgan og Fredrik S. Heffermehl fra henholdsvis Irland og Norge deltager i Folkebevægelsen mod EU’s debatmøde om EU’s militarisering den 26. august i København.

Edward Horgan fra Irland er gået fra en karriere som major i den irske hær til at være international sekretær for PANA (the Irish Peace and Neutrality Alliance)

Det er to markante skikkelser inden for det internationale fredsarbejde, som lørdag den 26. august gæster København for at deltage i Folkebevægelsen mod EU’s store debatmøde om EU’ militarisering.

Det drejer sig om Edward Horgan fra Irland, der er international sekretær for PANA (the Irish Peace and Neutrality Alliance), og Fredrik S. Heffermehl, der som forfatter, advokat og medstifter af Nobel Peace Prize Watch er en af Norges mest kendte fredsfolk.

”Vi er meget glade for at kunne byde velkommen til to så markante internationale forkæmpere for fred og samarbejde. Det giver et dansk publikum en god mulighed for at få indblik i det internationale arbejde for fred, og at der også i andre lande er modstand mod EU’s militarisering,” siger Lave K. Broch, 1. suppleant til EU-parlamentet for Folkebevægelsen, der også selv deltager som oplægsholder i mødet.

Fra major i den irske hær til klagesag mod Irlands regering

Edward Horgan er international sekretær for PANA (the Irish Peace and Neutrality Alliance). Men som fredsforkæmper har han en ret bemærkelsesværdig baggrund, idet han er tidligere major i den irske hær. Han har blandt andet deltaget som FN-soldat i flere FN-missioner forskellige steder i verden.

Horgan har gjort sig bemærket ved at kritisere den irske regerings forsvarspolitik. Han har blandt andet fremført en klagesag mod den irske regering i retten, fordi Irland har tilladt, at USA’s luftvåben kunne bruge irske lufthavne til mellemlandinger i forbindelse med krigen i Irak, hvilket strider mod Irlands neutralitet. Horgan fik dog ikke medhold i retten i Irland.

I protest mod den irske regerings politik valgte Edward Horgan også at returnere de medaljer og andre hædersbevisninger, som han havde modtaget i løbet af sin karriere i den irske hær og FNs fredsbevarende styrker.

Både PANA og Horgan ønsker, at Irland skal træde ud af EU’s militære dimension og få et forsvarsforbehold i EU på linje med Danmark. PANA har desuden udvist interesse for Folkebevægelsens position på området.

”Edward Horgan har vist sig som en yderst viljefast fredsforkæmper med en stærk moralsk overbevisning. I forhold til vores debatmøde om EU’s militarisering er det yderst interessant, at han har så indgående et kendskab til både militæret og internationale fredsindsatser,” siger Lave K. Broch.

Sagsanlæg mod Nobel komité for at give EU fredspris

Fredrik S. Heffermehl er en af Norges mest kendte fredsfolk. Han er medstifter af Nobel Peace Prize Watch, advokat, forfatter og desuden medlem af Folkebevægelsen mod EU.

Heffermehl har et mangeårigt internationalt fredsengagement bag sig. Han er udtalt modstander af, at EU fik tildelt Nobels Fredspris, da han mener, at det er i strid med Nobelprisens grundlag, fordi
EU ikke arbejder for nedrustning, men tværtimod støtter militærindustrien.

Heffermehls forening, Nobel Peace Prize Watch, forsøger at gå rettens vej for at omstøde tildeling af Nobels fredspris til EU. Det sikkerhedspolitiske område er en af Heffermehls store kompetencer.

”Fra Folkebevægelsens side er vi naturligvis glade for, at Heffermehl og Nobel Peace Prize Watch har sat fokus på det dybt problematiske i, at EU fik tildelt Nobels Fredspris. Vi glæder os meget til, at kunne give publikum mulighed for at høre disse to kapaciteter på fredsområdet,” siger Lave K. Broch.

Debatmødet om EU’s militarisering bliver afholdt lørdag den 26. august kl. 14:00-16:00 på Lygten 10, 2400 København N.

Læs mere her.

Back To Top