fbpx skip to Main Content

Måling: EU-kritisk parti i Forbundsdagen

Det nye EU-kritiske parti, Alternative für Deutschland, står til at få 5 % af stemmerne ved det Tyske valg, hvilket lige akkurat placerer dem over spærregrænsen. Det viser en ny måling, foretaget af analyseinstituttet INSA.

AfD blev grundlagt i foråret og et af de væsentligste punkter på partiets dagsorden er et opgør med den tyske EU-politik. Partiet, er et liberalt centrum-højreparti, som udtrykker utilfredshed med EU og euro-samarbejdet.

AfD forsøger at blive valgt ind i Forbundsdagen ved det tyske valg 22. september. Hvis det lykkes, vil det være første gang at et EU-kritisk parti, som ligger til højre for midten, bliver repræsenteret.

Blandt partiets grundlæggere finder man flere prominente tyske økonomer og erhvervsfolk. Et hovedtema i partiets valgprogram er afskaffelse af euroen. Man er generelt kritisk over for Tysklands EU-venlig kurs, som kansler Angela Merkel har været garant for.

EU-kritikken har især vundet indpas i Tyskland, i kølvandet på de økonomiske hjælpepakker som blandt andet Grækenland har modtaget.

En alliance mellem Merkels kristendemokratiske CDU/CSU og det liberale FDP regerer i øjeblikket Tyskland. Hvis AfD bliver valgt ind i Forbundsdagen, vil det sandsynligvis ikke være muligt for CDU/CSU og FDP at bevare et absolut flertal. Derfor kan Merkel blive tvunget til at indgå et regeringssamarbejde med socialdemokraterne i SPD.

Back To Top