fbpx skip to Main Content

Der mangler ikke penge i EU!

Efter nytår er debatten kommet godt igang, for der skal nemlig snart lægges et nyt flerårigt budget for EU. Og det kan få gryden i kog. Denne gang er det bare ekstra kompliceret.

Der er masser af penge i EU, mener Rina Ronja Kari. De skal bare bruges bedre. (Foto: Pexels)

Af Rina Ronja Kari, Medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Da briterne besluttede sig for at melde sig ud af EU efterlod de EU med et problem. Eller rettere med 67 milliarder problemer. Storbritannien har nemlig været en af EU’ store nettobidragsydere, og med Brexit vil der opstå et årligt hul i EU-finanserne på 67 mia. kroner. Ifølge almindelig logik så burde færre indtægter også medføre færre udgifter. Men så simpelt er det ikke her.

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker vil ikke sætte EU på smalhans. Tværtimod. Juncker og EU-kommissionen ønsker nemlig, at medlemslandene fremover skal betale 1,1 procent af deres BNP til EU mod det nuværende bidrag på 1 procent. EU-kommissionen ønsker også, at EU skal kunne inddrive skatter direkte af EU-borgerne.

Hvis så blot EU i det mindste brugte pengene fornuftigt og til gavn for borgerne. Men det er langt fra tilfældet. EU-systemet bruger eksempelvis op mod en mia. kroner om året på det såkaldte rejsecirkus. Hver eneste måned sender EU-Parlamentet samtlige 751 parlamentarikere og flere hundrede ansatte fra Bruxelles til Strasbourg i 4 dage. Tusindvis af mennesker får betalt togbilletter, hoteller og diæter – og pengene kommer kun et sted fra: EU-borgernes skattekroner.

Desuden vil EU bruge flere og flere midler på eksempelvis i det militære samarbejde. Det er en meget bekymrende udvikling, som man må tage skarp afstand fra. Det ligger også milevidt fra EU’s påståede hensigter om at være en organisation for fred.

Et andet sted hvor EU bruger penge er på en lang række tilskudsordninger, ordninger som blandt andet bruges til at flytte arbejdspladser fra et EU-land (hvor lønnen er høj) til et land med lavere løn. Derved sparer virksomhederne lønkroner, alt i mens medarbejderne bliver efterladt uden arbejde. Og det med offentlige tilskud. Vi bruger simpelthen skattekroner på at flytte arbejdspladser væk.

Der mangler altså ikke penge i EU-systemet, det er kun et spørgsmål om, hvordan pengene bliver brugt.

I dag betaler Danmark i runde tal 20 mia. kroner til EU om året, mens vi kun får ca. 10 mia. kroner igen. Med Kommissionens planer kommer vi til at lægge endnu flere penge. Det ville ikke være et problem, hvis pengene gik til fornuftige ting, men at bruge skattekroner på at flytte arbejdspladser ud af landet eller på meningsløs rejsecirkus, ja det giver simpelthen ikke mening!

(Dette indlæg blev først bragt af Europa-Debat)
Back To Top