fbpx skip to Main Content

Mulig genforhandling af euro-traktaten

Francois Hollande, den førende franske præsidentkandidat, har hele tiden givet et løfte om at genforhandle euro-traktaten hvis han bliver valgt.
Han udtalte lørdag, at han “vil genforhandle traktaten omkring budget disciplin, ikke kun for Frankrig, men for hele Europa.” Han siger også, at han “ikke er alene” om at ville genforhandle euro-traktaten.

Irland skal til folkeafstemning omkring traktaten i maj, kort efter det franske præsidentvalg. I Irland er der meget delte meninger om euro-traktaten, og selv om ja-stemmerne fører i meningsmålingerne, så har irerne ved tidligere EU afstemninger skiftet mening i sidste øjeblik. Irlands finansmister, Michael Noonan, har sagt at han er opmærksom på hvad Hollande siger og hvad der sker i Frankrig.

Samtidig, i Holland, siger socialdemokraterne at de ikke kan støtte fuldt op om euro-traktaten, hvilket gør at den muligvis ikke bliver gennemført, da der ikke er stemmer nok for traktaten i parlamentet.

Meget anderledes står det ikke til i Sverige. Her er euro-traktaten blev underskrevet, men der er blevet taget forbehold for alle juridiske bindende artikler, så traktaten får ingen betydning.

Heller ikke i Tyskland, landet der har opfundet budgetkravene i euro-traktaten, er det let for Angela Merkel at få den indskrevet i tysk lovgivning. De tyske socialdemokrater forlanger at få gennemført en finansiel transaktion skat for at ville stemme for traktaten – en skat, som mange medlemslande er skeptiske overfor.

Tjekkiet og Storbritannien underskrev ikke euro-traktaten.

Back To Top