fbpx skip to Main Content

Mulighed for ny dansk traktat-afstemning

Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel kom i går på banen med et overraskende forslag om ændringer af EUs traktatgrundlag, som bl.a. skal bane vej for at tage stemmeret fra EU-lande, der ikke overholder euro’ens spilleregler for budgetunderskud og statsgæld (læs mere herom – klik her!).

Danmarks finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) gik straks ud og meldte at “det, som jeg kan se indtil nu, tyder ikke på, at vi kommer i konflikt med det danske forbehold eller paragraf 20 i grundloven”.

Eksperterne er imidlertid ikke enige med ministeren.
“Hvis den traktatændring, der nu bliver foreslået, skal omfatte Danmark, så må det udløse en folkeafstemning”, siger professor Marlene Wind fra Københavns Universitet i Politiken i dag i Politiken og bakkes og af
professor i EU-ret ved Århus Universitet Michael Steinicke.

På Christiansborg har Enhedslisten, SF. Liberal Alliance og DF vurderet, at det vil betyde folkeafstemning. Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen har meldt ud i Politiken, at hans parti er modstander af Sarkozy og Merkels forslag. Men han er skeptisk overfor, om det bliver en realitet og derfor uafklaret om det kræver folkeafstemning.

Back To Top