fbpx skip to Main Content

Norge: Nei til EU vil sagsøge staten

Norske Nei til EU startede fredag en indsamlingsaktion. Deres mål er at prøve norsk afståelse af suverænitet ved en domstol.

“Vi er klar til at tage sagen hele vejen igennem retssystemet, og om nødvendigt helt til Højesteret,” siger Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. Her fra en demo mod ACER tidligere på året. (Foto: Nei til EU).

Af Harald Aksnes Karmhus

Da det norske Storting sluttede Norge til EU’s energiagentur, var der tale om en afståelse af national selvstændighed i strid med den norske grundlov.

Det mener Folkebevægelsens norske søsterorganisation, Nei til EU. Derfor har de startet en indsamling med det formål at kunne sagsøge den norske stat for suværenitetsafståelse.

“Forberedelse og gennemførelse af en mulig retssag vil blive dyrt. Derfor indsamler vi penge. Vi er klar til at tage sagen hele vejen igennem retssystemet, og om nødvendigt helt til Højesteret,” siger Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, i en pressemeddelelse.

Har de en chance?

Det er højst usikkert om Nei til EU faktisk vil kunne vinde sagen, da det norske justitsministerium har konkluderet, at suverænitetsafståelse til EU vil være så “lillebitte”, at den ikke tæller som grundlovsændring.

Det er flere juraprofessorer imidlertid dybt uenige i. Ifølge professor Hans Petter Graver, som er specialist i forvaltningsret og EØS (Europæisk Økonomisk Samarbejde) ved Universitetet i Oslo, er energiforsyningen både økonomisk og strategisk vigtig.

Således vil det ikke være en “lillebitte” suverænitetsafgivelse at give beslutningstagende myndighed over energiforsyningen til EU og ACER, mener professoren.

Stor modstand

Det var længe usikkert om Norge ville tilslutte sig ACER, men 22. marts i år stemte et flertal i Stortinget for. Flertallet bestod af Venstre, Høyre, Fremskrittspartiet, Miljøpartiet de Grønne og Arbeiderpartiet.

Tilslutningen skete til trods for stor modstand, særligt fra en næsten samlet norsk fagbevægelse. Der var i marts store demonstrationer over hele Norge mod tilslutningen.

Allerede 24. april havde Nei til EU indsamlet 222.000 norske kroner, skriver bevægelsen på Facebook.


Hvis du også vil støtte Nei til EU’s indsamling, kan det gøres her:

>> STOPP SUVERENITETSAVSTÅELSE TIL EU

Back To Top