fbpx skip to Main Content

Ny afsløring om brug af blyantspenge

EU-politikerne bruger millioner af kroner fra de såkaldte blyantspenge på kontorer, som ingen må se, viser en ny kortlægning. Afsløringen kommer blot en måned efter at parlamentarikerne afviste Rina Ronja Karis forslag om åbenhed om pengenes brug.

Foto: Olivier Hansen

“Det er simpelthen ikke i orden!”

Sådan lyder det fra Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, ovenpå dagens nye afsløring om kollegernes brug af blyantspenge.

Det europæiske journalistsamarbejde MEP’s Project har undersøgt parlamentarikernes brug af de over 32.000 kroner, de hver måned modtager i de såkaldte blyantspenge uden at skulle fremlægge dokumentation for, hvordan de bruger dem.

Journalisterne afslører, at flere danske EU-politikere, ligesom deres kolleger i Bruxelles, bruger dele af blyantspengene på kontorer, som ingen må se, skriver Ekstra Bladet.  Avisen er MEP-projektets danske partner.

“Kortlægningen viser, at mine kolleger i EU-parlamentet kan bruge blyantspenge på at leje kontorer af sig selv, helt uden at skulle dokumentere, om de kontorer rent faktisk eksisterer! Det understreger endnu engang, hvor meget vi har brug for åbenhed og gennemsigtighed om blyantspengene,” siger Kari.

Åbenhed afvist

Kari fremlagde for en måned siden et forslag i EU-parlamentet om, at det skulle være obligatorisk for parlamentarikerne at fremlægge regnskab for, hvordan de bruger pengene.

Forslaget faldt dog til jorden med 423 stemmer imod. Blandt de danske MEP’er var det kun Anders Vistisen (DF), der udover Kari støttede forslaget om åbenhed om blyantspengene.

>> LÆS OGSÅ: “EU-parlamentarikere afviser åbenhed om blyantspenge”

Margrete Auken (SF), Jeppe Kofod (S), Christen Schaldemose (S), Ole Christensen (S), Morten Helveg Petersen (RV), Jens Rohde (RV), Morten Løkkegaard (V) og Bendt Bendtsen (K) stemte alle imod, mens Jørn Dohrmann (DF) og Rikke Karlsson ikke var tilstede.

“Nu, når vi ved, at mange af parlamentarikerne bruger blyantspengene på spøgelseskontorer, er det måske lettere at forstå, hvorfor så mange af dem aktivt stemte imod forslaget om åbenhed for blot en måned siden,” siger Rina Ronja Kari.

Fortsætter kampen

Rina Ronja Kari vil stille forslaget om obligatorisk åbenhed igen, når EU-parlamentet skal godkende næste års budget til efteråret.

“Det virker måske underligt, at jeg bliver ved med at stille det samme forslag. Men det er en vigtig pricipsag, så jeg har tænkt mig at holde fast. De 32.000 kroner er skatteborgernes penge, så selvfølgelig har borgerne krav på indsigt i, hvad vi bruger dem på. Forhåbentlig kan afsløringer som den i dag være med til at skabe et folkeligt pres, der er stort nok til, at kravet om åbenhed går igennem,” siger Rina Ronja Kari.

Rina Ronja Kari lagde i december sidste år hele sit regnskab for indtægter fra EU offentligt frem.

Har fremgår det, at Kari betaler 16.620 kroner til Folkebevægelsens kontor i København, helt i overensstemmelse med reglerne.

Back To Top