fbpx Skip to content

Ny meningsmåling: Flertal støtter tilslutning til nordisk forbund frem for dansk EU-medlemskab

En ny repræsentativ meningsmåling foretaget af Sentio viser, at 44,5 procent af danskerne foretrækker et nordisk forbund i stedet for dansk EU-medlemskab, der kun støttes af 36,2 procent. 

I alle regioner i Danmark er der flertal for et nordisk forbund, og målingen viser også, at der er stor tværpolitisk støtte til et nordisk forbund i stedet for dansk EU-medlemskab.

Der er flertal for et nordisk forbund blandt vælgerne af Socialdemokratiet, DF, Enhedslisten, Liberal Alliance og Alternativet.

Derimod er der flertal for dansk EU-medlemskab blandt vælgerne af Venstre, Radikale Venstre, De Konservative samt SF. Men i disse partier er der også store mindretal, der foretrækker et nordisk forbund.

Eksempelvis støtter 43,33 % af Radikale Venstres vælgere et nordisk forbund, mens fortsat dansk EU-medlemskab støttes af 50 % af de radikale vælgere. SF’s vælgere er stort set delt på midten i det 45,24 % støtter et nordisk forbund, og 47,62 % støtter dansk EU-medlemskab.

Danskerne ikke så EU-begejstrede

”Målingen viser, at danskerne ikke er så overbegejstrede for EU, som vi ofte hører i danske medier, og at et nordisk forbund, som alternativ til EU har bred støtte i den danske befolkning. Det giver god mening i en tid, hvor magten i EU centraliseres og hvor Storbritannien er på vej ud af EU. Det derfor på tide, at vi i Danmark igen begynder, at se på Norden, som et alternativ til EU,” siger Lave K. Broch, der er 1. suppleant til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

”Norden vil kunne blive et Canada i Europa. Canada har jo et gunstigt samarbejde med USA men fører samtidig selvstændig politik både indenrigs- og udenrigspolitisk. Vi – de nordiske lande – kan også samarbejde med EU uden at være med i EU. Vi bør blive EU’s gode nabo,” konkluderer han.

Hvem står bag målingen?

Målingen blev gennemført i perioden 1-5. juni og 1006 personer er interviewede. Sentio har udført målingen for Lave K. Brochs kampagne til EP-valget, Frit Norden, Retsforbundet, Nødvendigt Forum og Radikalt EU-kritisk netværk.

Det spørgsmål, som Sentio stillede respondenterne, var:

“Hvis der kunne etableres et nordisk forbund bestående af Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige med fælles politik inden for en lang række områder f.eks. miljø, retspolitik og udenrigspolitik samt handelsaftaler med EU og andre lande – og du fik valget mellem, at Danmark skulle indgå i det nordiske forbund eller være medlem af EU. Hvad ville du så stemme for?”

Rapport for målingen er vedhæftet samt excel-ark med udspecificerende informationer.

>> Læs Sentio’s rapport for målingen her


For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Lave K. Broch, 1. suppleant til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, tlf. 2892 2127 og e-mail: lave@broch

Frit Norden ved Jesper Morville, tlf. 23 63 35 37 og e-mail: jespermorville@mail.dk

Retsforbundet & Nødvendigt Forum v. Thorkil Sohn, tlf. 29 26 23 07 og e-mail: thorkil.sohn@mail.dk

Radikalt EU-kritisk Netværk ved Hedvig Vestergaard tlf. 23 24 21 42 og e-mail: hedvig@hedvig.org eller Sven Skovmand tlf. 86 38 16 88 og e-mail:  sven@samtid.dk

 

 

Back To Top