fbpx skip to Main Content

Nye økonomiske magter siger nej til EU-dominans

Den Internationale Valutafond (IMF) opstod under Bretton Woods-samlingen i 1944 sammen med blandt andet Verdensbanken. I overensstemmelse med daværende magtbalance i den internationale økonomi, blev der lavet en ‘gentleman’-aftale om at Verdensbankens formand skulle være fra USA, mens IMF-lederrollen skulle tilfalde en europæer. Denne aftale har været gældende frem til sidste uge, hvor franskmanden Dominique Strauss-Kahn blev arresteret . Med Strauss-Kahns afgang kræver de nye magter i den globale økonomi som Kina, Indien, Brasilien, Rusland og Tyrkiet en ændring på denne praksis – hvilket ikke er til fordel for EU’s kandidater Både Indien og Tyrkiet har således peget på nationale kandidater, mens Rusland foreslår chefen for den kasakhstanske centralbank. Kina og Brasilien har opfordret til, at alle kandidater bedømmes fair uanset hvor de kommer fra og konstaterer, at et opgør med EU’s dominans af institutionen er påkrævet.

Alligevel har flere af EU’s medlemslandenes statsledere over weekenden støttet op om endnu en EU-kandidat, skriver internetavisen euobserver.com,. Deres udmelding sker på baggrund af, at IMF’s omfattende indblanding i flere af medlemslandenes økonomier ifølge dem kræver, at institutionen ledes af en person fra EU. Som Tyrkiets ambassadør pointerer til EU, så står dette argument svagt. Han henviser til IMF’s historie, der i de seneste fire årtier har gennemført omfattende økonomiske ændringer i en lang række udviklingslande, herunder Tyrkiet, uden at disse har været repræsenteret i den højere ledelse.

Udpegelse af kandidater er åben frem til 10. juni og IMF udtalte i fredags at processen håbes at være afsluttet ved udgangen af juni.

Læs mere på internetavisen euobserver.com:

New economies challenge EU claim to IMF throne

EU capitals back French minister for IMF post

Back To Top