fbpx Skip to content

EU: Hvem har 440 milliarder kroner?

Af Magnus Harkjær

Et beløb på over 440 milliarder kroner svømmer i øjeblikket rundt i EU-systemet uden nogen form for kaptajn.

Det skriver den svenske hjemmeside europaportalen.se.

I juni vedtog EU med den nyvalgte franske præsident François Hollande i spidsen en vækstpagt til omkring 900 milliarder kroner. Den skulle virke som modvægt til finanspagten, der betød nedskæringer, men omkring halvdelen af den bunke penge er stadig ikke brugt, og ingen ved tilsyneladende, hvor den befinder sig.

Pengene er ikke brugt

Mandag rettede franske Alain Lamassoure fra EU-Parlamentets budgetudvalg en stærk kritik mod EU-Kommissionen og Ministerrådet, fordi 440 milliarder euro fra vækstpagten simpelthen ikke findes i systemet.

De 440 milliarder kroner skulle komme fra en frigørelse af ‘gamle penge’ fra EU’s strukturfonde, som skulle bruges til at skabe jobs i stedet for regionsstøtte.

Men i stedet for en tilførsel på 440 milliarder kroner vil EU-Kommissionen nu i stedet skære i budgettet på fokusområderne inden for forskning og infrastruktur.

Skal bruges inden 2013

Hvis ikke de 440 milliarder kroner bliver brugt inden 2013, bliver de betalt tilbage til medlemslandene, og dermed vil vækstpagten, der skulle sikre job og vækst, kun være på halvdelen af det oprindelige beløb.

Pengene kan nemlig ikke bliver overført til næste års budget ifølge den svenske EU-minister Birgitta Ohlsson.

Hvem har pengene?

Hos EU-Kommissionen siger talspersonen for budgetkommissær Janusz Lewandowski til Europaportalen, at han tror, omfordelingen af de 440 milliarder kroner er på ‘rette spor’, men at journalisten må spørge Ministerrådet.

Hos Ministerrådet lyder svaret dog, at man skal spørge EU-Kommissionen, men da personen fra Ministerrådet hører, at EU-Kommissionen heller ikke kan svare, bliver der stille i lang tid, inden svaret falder.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så ved jeg ikke, hvem du skal spørge, siger ministerrådets talsperson.

Nyt fra EU-Fronten følger op på sagen.

Back To Top