fbpx skip to Main Content

Præsidentvalg i Frankrig: Stor opbakning til EU-kritiske kandidater

Hele 40 procent af vælgerne gav opbakning til EU-kritiske kandidater under søndagens første runde af det franske præsidentvalg. Rina Ronja Kari fremhæver især den venstreorienterede Jean-Luc Mélenchon fra bevægelsen La France insoumise (Det ubøjelige Frankrig) for hans progressive EU-modstand.

Jean-Luc Mélenchon fra den venstreorienterede bevægelse La France insoumise (Det ubøjelige Frankrig) fik hele 19,62 % af stemmerne. (Foto: Pierre-Selim / Wikimedia Commons)

Det blev i høj grad et valg i EU-modstandens tegg, da franskmændene søndag 23. april satte kryds ved første runde af præsidentvalget. Hele 40 % af vælgerne stemte på EU-kritiske kandidater.

Rina Ronja Kari påpeger, at den EU-kritiske linje var bredt repræsenteret på tværs af det politiske landskab.

”Min gode kollega fra EU-parlamentet, Mélenchon, fik næsten 20% af stemmerne på en progressiv, meget EU-kritisk linje. På den baggrund undrer det mig ærlig talt meget, at EU-eliten åbenbart ånder lettet op. De har måske reddet stormen af denne gang, men over 40% stemte klart imod det bestående EU,” siger Rina Ronja Kari.

Den 65-årige Jean-Luc Mélenchon sidder i EU-Parlamentet for partiet Front de Gauche, der er med i GUE/NGL gruppen, som Folkebevægelsen mod EU også er en del af. I februar 2016 stiftede han den venstreorienterede bevægelse La France insoumise (Det ubøjelige Frankrig)

Bemærkelsesværdig stor EU-modstand

Vinderne af valget første runde blev Emmanuel Macron fra det socialliberale parti En Marche! med 23,86% af stemmerne, mens Marine Le Pen fra højre-nationale Front National fik 21,43 %. De går dermed begge videre til valgets anden runde.

Rina Ronja Kari, der er Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, understreger, at hun er dybt uenig med både Macron og Le Pen, og hun udtrykker bekymring for, hvad der kan komme til at ske. Ikke desto mindre ser hun positive træk ved valget.

”Resultatet ændrer ikke på, at det er ret bemærkelsesværdigt, at over 40% af stemmerne i går gik til stærkt EU-kritiske kandidater. Ikke kandidater, der bare er lidt skeptiske, men politikere der virkelig er yderst kritiske over for EU og Euroen,” udtaler Rina Ronja Kari.

Samtidig understreger Rina Ronja Kari, at Macrons politiske linje næppe kan imødekomme de EU-kritiske franske vælgere:

”EU-modstanden bliver næppe løst ved at sætte en neoliberal ved magten, som har lovet, at han vil beskære den franske velfærd vildt og voldsomt for at leve op til EU’s regler. Lidt selvrefleksion havde været på sin plads, men det sker ikke, for EU-eliten vil slet ikke lytte.”

Historisk resultat

Den første runde af præsidentvalget i Frankrig bød på et historisk resultat. Det er første gang siden 1958, at ingen af de store gamle centrum-venstre og centrum-højre partier er gået videre til anden runde.

Den konservative kandidat François Fillon for Republikanerne fik således 19,94 % af stemmerne, mens Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon fik et katastrofalt valg med kun 6,35 % af stemmerne.

 

 

Back To Top