fbpx skip to Main Content

Radioaktivt bestrålede fisk på vej til EU

EU-parlamentets udvalg for fødevaresikkerhed behandlede i går en gennemførelsesretsakt fra Kommissionen om foder og fødevarer fra Japan efter ulykken i Fukushima. Her blev Kommissionens forslag stærkt kritiseret for at være for lempeligt, samt for at følge 25 år gamle reguleringsniveauer.

Mens resten af verden følger Japans tilladte niveauer, foreslår Kommissionen, at der i EU skal reguleres efter de meget ældre og meget mere lempelige tal fra tiden efter Tjernobyl. Dette blev på mødet stærkt kritiseret af medlemmer af EU-parlamentet, idet ulykken i Japan er meget anderledes end den i Tjernobyl – særligt i forhold til konserverede og forarbejdede fødevarer som fisk og kød på dåse.

EU-Kommissionen blev således kritiseret for ikke at tænke på forbrugeren i sine anbefalinger og for ikke at følge forsigtighedsprincippet. Flere af EU-parlamentarikerne kritiserede yderligere Kommissionen for kun at lytte til EURATOM (Det Europæiske Atomenergifællesskab) og for ikke at have inddraget eksperter fra sundhedsområdet.

Med gennemførelsesretsakten vil EU fremover regulere atombestrålede fødevarer langt mere lempeligt end resten af verden.

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top