fbpx skip to Main Content

Rina Ronja Kari: Catalonierne har ret til folkeafstemning

Spansk politi har anholdt 14 højtstående embedsmænd og politikere i Barcelona for deres rolle i en folkeafstemning om Cataloniens uafhængighed. MEP Rina Ronja Kari tager kraftig afstand fra dette ”udemokratiske overgreb” og støtter cataloniernes ret til en folkeafstemning.

Protestdemonstration for Cataloniens uafhængighed fra Spanien (Arkivfoto: Liz Castro / Wikimedia Commons)

Det spanske politi har i dag anholdt 14 højtstående embedsmænd og politikere fra selvstyreregeringen i det autonome område Catalonien for at undersøge deres rolle i afholdelsen af en planlagt folkeafstemning den 1. oktober om Cataloniens uafhængighed fra Spanien.

Derudover har politiet beslaglagt materiale fra den catalanske regerings kontorer.

Ifølge den spanske avis El País blev folkeafstemningen kendt ulovlig af Spaniens forfatningsdomstol, fordi den catalanske regering angiveligt har begået en række uregelmæssigheder som led i forberedelsen af afstemningen.

Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, mener, at der tale om et helt uhørt og komplet udemokratisk overgreb.

”Det er meget bekymrende, at den spanske regering har valgt denne autoritære magtanvendelse. Jeg vil opfordre de spanske myndigheder til at løslade de catalanske embedsmænd og politikere med det samme og indgå i en demokratisk dialog med det autonome selvstyre i Catalonien,” udtaler Rina Ronja Kari.

Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, har beskyldt den spanske regering for reelt at suspendere områdets autonomi.

Folkeafstemningen har de seneste måneder været en yder spændt politisk sag i Spanien, hvor de regering og de centrale myndigheder i Madrid har modsat sig initiativet og har erklæret det ulovligt.

Kari efterlyser reaktion fra EU

EU har hidtil forholdt sig tavse i sagen, men Rina Ronja Kari efterlyser en klar reaktion fra EU-toppen:

”Hvis EU virkelig mener noget med de fine ord om demokrati, så må man fordømme den spanske regerings overgreb mod det catalanske selvstyre. Den her type magtanvendelse hører ikke hjemme i et demokrati.

”Desværre viser EU med al tydelighed, at man ikke ønsker at støtte den europæiske befolknings ret til selvbestemmelse. Tværtimod, så viser EU’s tavshed, at man bakker op om Spaniens handlinger.”

EU har tidligere været vidne til denne type folkeafstemninger. I 2014 afholdt Skotland en lignende afstemning om uafhængighed fra Storbritannien, som forløb uden problemer eller indblanding fra de britiske myndigheder. Skotterne valgte at forblive i Storbritannien.

Historisk undertrykkelse

I Catalonien har der i mange år været en stærk bevægelse for nationalt selvstyre og fuld uafhængighed fra Spanien. Catalonien blev indlemmet i Spanien for omkring 500 år siden, og regionen blev undertrykt under general Francisco Francos diktatur, hvor der blandt andet blev effektueret et de facto forbud mod det catalanske sprog i mange offentlige institutioner og uddannelsessteder.

”Jeg vil ikke tage stilling til om Catalonien skal være selvstændigt eller ej, men det må være enhver befolknings demokratiske klare ret at vælge, om de ønsker uafhængighed, hvad enten det er fra Spanien eller EU. Jeg støtter fuldt ud cataloniernes ret til at afholde en folkeafstemning,” udtaler Rina Ronja Kari.

Back To Top