fbpx Skip to content

Sandsynligt svensk nej til pagten

Tirsdag offentliggjorde Statistiska centralbyrån en meningsmåling, hvor 80 pct. siger nej til euroen, som kun 11 pct. af svenskerne i dag vil stemme ja til. Det gør det ikke ligefrem nemmere for svenske tilhængere af pagten i det svenske parlament Riksdagen.
”Står vi udenfor pagten, vil Sverige være mere ude i periferien end vi har tænkt os. Vi er ikke færdige med analysen af, hvad det betyder for lande, der ikke har euroen som valuta”, siger statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterne), som i følge svensk presse ikke har afklaret sin holdning.

Ministrene fra det EU-begejstrede Folkpartiet er derimod allerede nu frisk på svensk tilslutning, mens det tredie regeringsparti, det euro-kritiske Centerpartiet endnu ikke har afklaret sin holdning.

Ingen grund til spændetrøje
”Jag ser ingen grund til, at Sverige skal trække denne spændetrøje på sig”, siger lederen af de svenske socialdemokrater Håkan Juholt, som også har udtalt:
”Det svenske folk har afvist en fælles valuta i en folkeafstemning og det må vi respektere.”
Socialdemokraterne har for længst skrinlagt tidligere tiders tanker om, at få indført euroen i Sverige.
De tre øvrige partier i Riksdagen ”“ Vensterpartiet, Miljöpartiet og Sverigesdemokraterne ”“ ventes alle at sige nej til pagten. De fire partier udgør et flertal i Riksdagen, så hvis bare alle deres politikere følger linie, så er et svensk nej sikkert.

Svensk fagbevægelse siger klart nej
LO och TCO (svensk FTFT) konstaterer i et udtalelse, at en ny eurozonepagt alvorligt undergraver den nationale suverænitet, begrænser mulighederne for at demokratiske beslutninger og ansvarsplacering. Derfor finder de det uacceptabelt for Sverige at deltage i samarbejdet.
”Sveriges frihed til selv at vælge måder at håndtere konjktursvingninger i arbejdsmarkedspolitikken og offentlige investeringer begrænses, siger TCO’s leder Eva Nordmark.
”Aftalen indebærer i praksis en magtoverførsel til europæisk niveau og en begrænset mulighed for at føre en offensiv national velfærdspolitik”, vurderer LO’s leder Wanja Lundby-Wedinmog tilføjer:
”Nationale finanspolitiske regler skal ikke underkendes af dommere i Luxemburg”.
LO og TCO opfordrer derför Sveriges regering og riksdag til ikke at indgå i dette samarbejde.

Læs mere hos”¦<br>
Dagens Nyheter ”“ klik her!
Folkrörelsen Nej till EU ”“ klik her!

Back To Top