fbpx skip to Main Content

Sentio-måling: Godt to mandater til liste N

For lidt over en uge siden blev der offentliggjort en stort set ubemærket dansk meningsmåling om valget til EU-parlamentet foretaget af den norske analysevirksomhed Sentio Research. Den blev gennemført i uge 11 blandt 1.000 tilfældigt udvalgte danskere.

Målingen giver 15,3 pct. af stemmerne til Folkebevægelsen mod EU’s tværpolitiske list N, som fik 7,2 pct. ved valget i 2009. Altså mere end en fordobling.
Et helt sikkert mandat kræver lige knap 7,69 pct. Hvis man skal være stensikker på to mandater, uanset hvordan alle øvrige stemmer fordeler sig, skal man have 15,39 pct. af stemmener.

Målingen skal ”“ som målingerne normalt skal – tages med et gran salt. 22,7 pct. af deltagerne svarede, at de endnu ikke ved, hvem de vil stemme på. 5,9 pct. sagde, at de ikke vil stemme.

– Men vi ved ikke, hvordan valgkampen udvikler sig. Det ser bedre ud end i 2009. Men ligesom dengang, så kommer vi ikke sovende til fremgang og valgsejr, har Folkebevægelsens spidskandidat og MEP Rina Ronja Kari udtalt tidligere i forbindelse med positive meningsmålinger.

Sentio Research gennemførte undersøgelsen for Dispatch International. Sentio har masser af kunder – private virksomheder såvel som offentlige – i Norge og har bl.a. i mange år regelmæssigt lavet målinger omkring den norske befolknings forhold til EU for det borgerlige dagblad Nationen og det venstreorienterede dagblad Klassekampen.
Der er tale om er en anerkendt norsk baseret markeds- og analysevirksomhed, som er blandt de førende indenfor politiske meningsmålinger i Norden. Virksomheden har afsæt i Institut for sociologi og statsvidenskab ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet i Trondheim.

Når Sentios tal afviger en del fra f.eks. Gallups tal, så kan det skyldes, at Sentio indsamler sine svar i webundersøgelser, hvor Gallup ofte spørger folk i telefonen. Med andre kan deltagerne i undersøgelsen på sin skærm ser listen over valgmuligheder, lidt ligesom vælgeren kan på stemmesedlen. Ved telefon-undersøgelser får man dem læst op og skal huske dem.

Back To Top