fbpx Skip to content

Skarp fordømmelse af danske asyllove

Den markante internationale fordømmelse af de nye, danske asylstramninger, giver også genlyd i Folkebevægelsens gruppe i EU-parlamentet.

Den kontroversielle lovpakke L87, som et flertal i Folketinget vedtog i går, giver blandt andet mulighed for at konfiskere krigsflygtninges værdigenstande og betyder, at flygtninge, der har fået opholdstilladelse i Danmark, må vente tre år på at kunne blive familiesammenført med deres ægtefæller, forældre eller børn.

Stramningerne er et brud på internationale konventioner.
Rina Ronja Kari

Det har fået en række internationale institutioner og aktører til at anklage Danmark for brud på menneskerettighedskonventionerne, og tirsdag måtte udlændingeminister Inger Støjberg og udenrigsminister Kristian Jensen til Bruxelles for at forklare stramningerne for EU-parlamentets såkaldte LIBE-udvalg, der er parlamentets udvalg for borgerrettigheder.

Krænkelse af grundlæggende rettigheder

Stramningerne møder også kritik fra Folkebevægelsens gruppe i EU-parlamentet, GUE/NGL, som har skrevet en samlet protest.

“At lade folk vente tre år før de overhovedet kan ansøge om familiesammenføring er reelt det samme som at nægte dem retten til et familieliv i tre år, uden nogen grund. Vi taler her om krænkelse af en helt grundlæggende menneskerettighed, som er bredt anerkendt i både Danmark, Europa og resten af verden,” siger Cornelia Ernst, der er medlem af EU-parlamentet for det tyske venstrefløjsparti Die Linke, og koordinator i LIBE-udvalget.

Kari: Det er skammeligt

Folkebevægelsens parlamentsmedlem Rina Ronja Kari, understreger, at mange danskere er imod de nye stramninger:

“Stramningerne er et brud på internationale konventioner og den danske regering har på ingen måde overbevist parlamentet om noget andet. Det er skammeligt, at den danske regering hverken lytter til kritikken fra parlamentet eller til Europarådet, som også udtrykker dyb bekymring,” siger hun.

Også FN’s tidligere generalsekretær, Kofi Annan, udtrykker bekymring over loven.

“Den står i skarp kontrast til Danmarks humanitære og sociale traditioner og markerer en bekymrende tendens i europæisk politik. Det er ikke i tråd med den europæiske menneskeretskonvention, FN’s konvention for børnerettigheder eller FN’s flygtningekonvention, som Danmark ellers er en del af,” skrev Annan på Facebook efter et flertal i Folketinget onsdag havde vedtaget lovpakken.

>> Du kan se video fra LIBE-udvalget debat af de danske asyllove her

Back To Top