fbpx skip to Main Content

Små landbrug opgiver EU-støtte

Af Magnus Harkjær

Flere små landbrug i Nordjylland har droppet at søge EU-støtte på grund af for mange regler og for voldsomt et papirarbejde.

Det fortæller P4 Nordjylland i dag.

Det er nemlig for svært at finde rundt i EU’s system for tilskud, og derfor vælger mange små landbrug simpelthen tilskudet fra.

– Reglerne passer bedst til store virksomheder og ikke enkeltmandsvirksomheder og små landbrug med enkelte ansatte, siger Hans Jørgen Nyborg, der er formand i landsforeningen Frie Bønder – Levende Land.

Koster mange tusinde kroner

Ønsker ejeren af et lille landbrug af få del i EU’s støttekroner, kræver det ifølge P4 Nordjylland, at der årligt bruges mange tusinde kroner på at få en konsulent til at udfylde ansøgningen om tilskud korrekt.

Når tilskudet så kommer, kræver det yderligere penge til revisionsarbejde, og det mener Hans Jørgen Nyborg er med til at undergrave de små og initiativrige landbrug.

Inden udgangen af året skal der i EU vedtages en ny reform af landbrugspolitikken. Heller ikke i denne omgang ser det dog ud til, at der bliver skåret ret meget i støtten, der fylder næsten halvdelen af EU’s budget.

Tidligere historier i medierne har vist, at især store landbrug drager stor nytte af EU’s tilskud. For eksempel har Prins Joachim på Schackenborg Gods de seneste 10 år modtaget omkring 20 millioner kroner i landbrugsstøtte.

Også den tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V) har mellem 2001 og 2011 fået 5,7 millioner kroner i støtte omregnet til 2011-priser.

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top