fbpx skip to Main Content

Spanien: knippelsuppe til “demonstranter for ægte demokrati”

Siden 15. maj har en række spanske byer været kendetegnet af demonstrerende, der kræver ‘ægte demokrati’ og lige velfærd til alle. Demonstrationerne skete i første omgang i forbindelse med Spaniens lokalvalg (se artiklen: Tårnhøj arbejdsløshed ændrer Spaniens politiske landskab).

Efter valget har demonstranterne fortsat deres fredelige protester, hvor der bl.a. diskuteres alternativer til de nuværende muligheder for politisk inddragelse og alternative løsninger af den økonomiske krise. Set i lyset af den tårnhøje arbejdsløshed, der længe har kendetegnet Spanien, er der også en solidarisk stemning med den græske og portugisiske situation, hvor EU og IMF’s lånepakker ligeledes vil medføre en højere arbejdsløshed gennem kravene til økonomiske reformer. Spaniens håndtering af krisen har i høj grad fulgt EU’s opfordringer om besparelser på de offentlige budgetter, som den vigtigste vej ud af krisen.

Tidligere er politiet ikke blevet sendt efter demonstranterne, selv om det er ulovligt at demonstrere på valgdage. Med i dag er politiet blevet sat ind for at rydde Catalunyapladsen i Barcelona. Oprindeligt blev politiet ikke sat ind, af frygt for at det ville udvikle sig voldeligt, efter en uge med fredelige demonstrationer.
Det er ikke længere tilfældet, som filmklip på Youtube fra i dag viser – her ses det hvordan siddende demonstranter får slag med knipler af politiet.

Mere information:

Youtube.com: Indignats РDesallotjament de la Pla̤a Catalunya

english.aljazeera.net: Spaniards vow to maintain protests

Back To Top