fbpx skip to Main Content

Stop TTIP/CETA i Italien: Hemmelig CETA-komité mødes om pesticider

Den italienske Stop TTIP / Stop CETA kampagne har afsløret lækkede EU-dokumenter, som angiveligt viser, at en teknisk komité har påbegyndt diskussioner om, hvordan man kan svække standarderne inden for pesticider og fødevarer i CETA-handelsaftalen mellem EU og Canada.

Glyphosat er den aktive ingrediens i verdens mest anvendte sprøjtemiddel, Roundup. (Foto: Brian Robert Marshall via Wikimedia Commons)

Ifølge den italienske Stop TTIP / Stop CETA kampagne så viser et lækket EU-dokument, at EU og Canada forsøger at arbejde for at svække standarderne inden for pesticider og fødevarer i CETA-handelsaftalen. Det skriver NGO netværket Bilaterals.org  og webmediet Medium.

Det hemmelige dokument indeholder ifølge Stop TTIP / Stop CETA i Italien udkastet til en dagsorden for en teknisk komité, som består af repræsentanter fra EU og den canadiske regering, samt andre interessenter. Komitéen skal have afholdt møde i Ottawa i Canada 26. og 27. marts.

Blandt punkterne på dagsordenen var EU-landenes nationale forbud mod glyphosat, der mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Bilaterals.org henviser desuden til en ny rapport fra Center for International Environmental Law, som omhandler risikoen for deregulering og sænkelse af standarderne inden for pesticider.

Frygt for at standarder sænkes

Stop TTIP / Stop CETA i Italien frygter, at komitéen vil arbejde for at undergrave EU-landenes nationale særregler og forbud, og at man vil forsøge at sænke standarderne generelt for sprøjtemidler og fødevarer.

”Den risiko, som vi har forudsagt igennem de år, som vi har været mobiliserede, er endelig ved at blive en realitet,” siger Monica Di Sisto, der er talsperson for den italienske Stop TTIP/Stop CETA kampagne, som er en platform, der koordinerer mere end 200 italienske organisationer og 50 lokale komitéer.

Ifølge Bilaterals.org  er det hidtil lykkedes at forhindre Italien i at ratificere CETA-handelsaftalen, men CETA’s tekniske komitéer er nu ved at blive aktive. Og disse komitéer arbejder ifølge de italienske kritikere på uigennemsigtig vis og uden nogen parlamentarisk kontrol af folkevalgte kræfter.

Ifølge De Sisto skulle komitéen 26. marts i Ottawa diskutere ændringer i de standarder og reguleringer, som forsvarer borgernes og forbrugernes rettigheder.

”Som man tydeligt kan læse i dokumentet, som Stop TTIP / Stop CETA kampagnen har fremskaffet, så får en gruppe af formodede interessenter og eksperter, der er blevet udvalgt på et grundlag som vi ikke kender, mulighed for at bestemme, hvordan man kan harmonisere, sænke og annullere standarder og regulativer vedrørende fødevarekvalitet og brugen af kemikalier som pesticider. De er endnu et træk som holder følsomme beslutninger på lang afstand af borgernes ubehagelig kontrol, selvom det er dem, som vil lide under de potentielle følger,” siger Monica Di Sisto.

 

Back To Top