fbpx skip to Main Content

Svensk institut: EUs fiskeriaftale er “hæleri”

Årets første nummer af det EU-kritiske magasin NOTAT sætter fokus på EUs fiskeri ved Afrika. I den forbindelse udtaler Jens Orback, generalsekretær for Olof Palme Center i Stockholm, sig om EUs fiskeriaftale med Marokko, som giver EU’s fiskerifartøjer mulighed for at fiske ud for Vestsahara syd for Marokko, som har været besat af naboen mod nord siden 1975.
Jens Orback og instituttets eksperter hæfter sig ved, at aftalen med EU end ikke nævner Vestsahara og dets indbyggere saharawierne.

»Det er et brud mod folkeretten,« siger han uden tøven, og han nægter at tro på, at juraen kan tolkes på anden måde.
»Jeg synes det er en sag om hæleri. Det kan sammenlignes med, at EU bevidst køber stjålne varer. EU véd, at Marokko ikke har ret til at handle med Vestsaharas ressourcer, eftersom det ikke er Vestsaharas befolkning, som står bag beslutningen. De eksperter, vi taler med, er helt klare på dét punkt. Konklusionen er, at hvis EU mener, det alene er Marokkos ansvar at sikre overholdelse af folkeretten, så er EU skyldig i hæleri,« siger han med henvisning til, at instituttets eksperter tæller anerkendte jurister på området, herunder tidligere FN-ekspert Hans Corell.

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, er enig med det svenske institut.
– EU har indgået en fiskeriaftale med den marokkanske besættelsesmagt, der er i strid med international lov giver EUs fiskeriflåder ret til at fiske uden for Vestsahara kyst. EU bør ophæve fiskeriaftalen med det samme, sagde han i november, da han bl.a. stillede følgende spørgsmål til udenrigsminister Lene Espersen:
– Hvornår forventer Udenrigsministeren, at der er klarhed over den juridiske lovlighed af fiskeriaftalen mellem EU og Marokko ”“ og vil det ske før eller efter at aftalen er blevet undertegnet?

Læs mere…
…hos NOTAT – klik her!
…Søren Søndergaards spørgsmål i sagen – klik her!

Back To Top