fbpx skip to Main Content

Svensk LO-jurist: EU i undtagelsestilstand

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] Siden krisens start har der reelt været politisk undtagelsestilstand i EU, det mener jurist i svensk LO, Claes-Mikael Jonsson. I et debatindlæg på Europaportalen advarer han mod, at en politisk elite under dække af krisen er i gang med politisk udvikling, som tilsidesætter demokratiet, og omfordeler byrderne.

Selvom krispolitikken i det store hele er blevet lavet indenfor de formelle demokratiske rammer, så er vigtige demokratiske principper blevet tilsidesat, og ultimatum og tvang er blevet hverdag i det europæiske samarbejde, skriver han.

Derfor er der grund til selvransagelse, når de europæiske politikere ser tilbage på den hidtidige krisehåndtering, mener han.
Hvilke interesser er blevet fremmet? Har nedskæringspolitikken, dereguleringen og den øgede ulighed ført EU ud af krisen? Og fremfor alt, skal retsstatens forudsigelighed og demokratiet virkelig ofres i krisebekæmpelsen, spørger han.

Undtagelsestilstanden blev i praksis iværksat, da den tyske kansler Merkel erklærede at ”hvis euroen falder, så falder Europa,” Med den erklæring kunne langsigtede reformer fremstilles som uomgængelige. Opposition blev ligestillet med ansvarsløshed. Men bag forandringerne, maskerede som tekniske løsninger, fandtes de sædvanlige politiske vurderinger og ideologi, skriver Johnson.

(…)

Læs mere hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!

Back To Top