fbpx skip to Main Content

Tårnhøj arbejdsløshed ændrer Spaniens politiske landskab

Finanskrisen har ramt Spanien hårdt. Landets dårlige økonomi, høje arbejdsløshed og voksende politikerlede, har ført til opbrud i det etablerede politiske landskab. Det ses delvis manifesteret ved de store demonstrationer med op til 30.000 deltagende, der har fundet sted i Spanien i ugen op til valget. Demonstrationerne har ikke de samme krav, men de er alle præget af stor utilfredshed med håndteringen af den økonomiske krise i Spanien. Nogle demonstrationer opfordrer vælgerne til slet ikke at stemme, mens andre (større demonstrationer) opfordrer til at beslutningerne tages tættere på borgerne og har en lang række krav, der rummer alt fra opgør med politikeres fravær til besparelser på landets militærbudgetter.

Weekendens lokalvalg er dog et meget kraftigt udtryk for ændringer i spansk politik, da det konservative parti “Partido Popular” (PP) har været i stand til at få rigtig mange stemmer i ellers traditionelt socialdemokratiske højborge. Samtidig er stemmeandelen til socialdemokraterne faldet med omkring 10 procentpoint i Sevilla og Barcelona, hvor henholdsvis catalanske nationalister og Partido Popular har flyttet stemmer.
Det konservative Partido Popular forventes nu at løbe med valgsejren til det spanske parlamentsvalg der afholdes om ti måneder, skriver internetavisen euobserver.com i dag.

Spaniens økonomi har i lang tid været i elendig forfatning, og der har i lang tid været frygt for, at Portugals økonomiske deroute skulle trække Spanien med ned. Dog er der delte meninger om EU og IMF’s lånepakker til Portugal – eksempelvis er Portugals finansminister stærkt kritisk over for deres virkning (artikel: Lånepakke fra EU og IMF kan kaste Portugal i ud recession).
Hvis Portugal, der er en stor samhandelspartner for Spanien, ikke formår at få gang i økonomien, kan det få enorme konsekvenser for Spanien og betyde, at landet også kan blive nødsaget til at skulle låne penge hos EU og IMF.

At Spanien er hårdere ramt af den økonomiske krise end andre lande skyldes flere faktorer. Det er dog ikke uden betydning, at Spanien ved at være en del af eurozonen, i mange år har haft en rente, der ikke har været tilpasset den spanske økonomi. Renten for euroen er nemlig fælles for alle eurolande, og fastsættes af Den Europæiske Centralbank i Frankfurt – der har bekæmpelse af inflation som det absolut primære mål, uden at tage hensyn til at bekæmpe arbejdsløshed.

Læs også tidligere Nyt fra EU-fronten: 4,7 millioner arbejdsløse i Spanien (08.02.2011)

Back To Top