fbpx skip to Main Content

Tobaksdirektivet udsat for massivt lobbyarbejde

Lækkede fortrolige dokumenter afslører, at Philips Morris International har haft 161 lobbyister ansat til at lobbye tobaksdirektivet (TPD).

TPD har fået ekstra stor bevågenhed af tobaksproducenter, da EU-parlamentets sundhedsudvalg, ENVI, vedtog, at cigaretpakker skulle mærkes med billedlige sundhedsadvarsler på 75 % af pakken. I TPD ligger også, at alle former for aromaer i cigaretter, såsom mentol, skal være forbudt. Det skal hindre især unge og kvinder i at begynde at ryge.

Dokumenter viser samtidig, at diskussionen internt i Philips Morris er gået på, hvorvidt man skulle forsøge at ”forsinke” eller ”fjerne” elementer i direktivet.

Dertil fremgår det også, at tobaksgiganten har mødtes med 233 medlemmer af parlamentet, eller hvad der svarer til 31 % af det samlede antal – heraf har halvdelen fra den konservative gruppe, EPP, har haft møder med Philips Morris’ lobbyister.

Derudover viser det også, hvordan Philips Morris har forsøgt at få landbrugsorganisationer og virksomhedsorganisationer til at påvirke højtplacerede medlemmer i EU-parlamentet og Kommissionen.

Tobaksdirektivet kom for alvor i medierne i Danmark, da det kom frem, at lakridspiber kan blive forbudt, da imiteret slik, som ligner tobaksprodukter, kan blive forbudt. Direktivet skulle ellers have været til afstemning i Strasbourg i denne uge, men er nu udskudt til oktober.

Læs mere her:
http://www.theguardian.com/business/2013/sep/07/tobacco-philip-morris-millions-delay-eu-legislation

Back To Top