fbpx Skip to content

Traktaten



Kort introduktion til Lissabon-traktaten

Lissabon-traktaten trådte i kraft 1. december 2009 og er EUs juridiske grundlag. Den blev underskrevet af EU-landenes regeringsledere – herunder daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen – allerede den 13. december 2007 på et topmøde i Lissabon.
Udgangspunktet for teksten er oprindeligt det tidligere EU-konvents udkast til en Traktat om Forfatning for Europa, som Anders Fogh Rasmussen lovede danskerne en folkeafstemning om i 2005.
“Lissabon-traktaten er en anden traktat end forfatningstraktaten”, skrev daværende udenrigsminister Per Stig Møller i januar 2008 i hans redegørelse til Folketinget, hvor et flertal gav grønt lys den 24. april 2008.
“Indholdet er i realiteten det samme. Substansen er fortsat EU-forfatningen”, har den tidligere formand for EU-konventet, Valery Giscard d’Estaing sagt om traktaten. “Omslaget er blevet skiftet, men ikke indholdet”, sagde Spaniens udenrigsminister Miguel Angel Moratinas.
Irerne blev de eneste, der kom til at stemme om traktaten. 12. juni 2008 sagde de nej. Men efter en massiv kampagne blev irerne presset til et ja ved en ny afstemning 2. oktober 2009, så traktaten kunne træde i kraft.


Hvad indeholder Lissabon-traktaten?

Læs Lissabon-traktaten – EUs forfatning
Folkebevægelsen mod EUs gennemgang skrevet af Sven Skovmand – [klik her!
->2568]

Læs Stadig mer union
Norske Nei til EUs gennemgang af traktaten – klik her!

Læs The Lisbon Treaty – The readable version
Jens-Peter Bondes gennemgang på engelsk – klik her!

Læs Lissabon-traktaten
sammenskrevet med det gældende traktatgrundlag af Folketingets EU-Oplysning – klik her!

Læs EU-forfatningen – gennemgang og konsekvenser
Udgivet af Folkebevægelsen mod EUs delegation i GUE/NGL i 2005 – klik her!

Back To Top