skip to Main Content

Trods forbud fortsætter salget af kød med kødklister i de danske supermarkeder

Forbrugerne i Danmark kan ikke vide, om der er kødklister i kød fra danske supermarkeder.

I 2010 blev tilsætningsstoffet thrombin, bedre kendt som kødklister, forbudt i EU-landede, efter at EU-Parlamentet stemte nej til at godkende tilsætningsstoffet.

Forargelsen var stor, og debatten om kødklister rasede på daværende tidspunkt, da befolkningen i Danmark ikke havde lyst til at købe kød, der var limet sammen med kødklister. Det var en glædelig sejr for de danske forbrugere, da både de danske politikere og EU-Parlamentet forbød kødklister.

Sælges trods forbud

Bedst som vi troede, at bekymringen om kødklister var fortid, har det nu vist sig, at forbrugerne alligevel ikke kan vide sig sikre, når de spiser kød købt i danske supermarkeder. Et hul i lovgivningen gør det nemlig muligt for kødproducenterne alligevel at bruge så meget kødklister, som de vil, og dette gælder også det kød, der ender i de danske kølediske.

DR’s forbrugerprogram Kontant kunne i går afsløre netop, hvordan kødklister alligevel ender på de danske forbrugeres tallerkner.

Det viser sig nemlig, at de virksomheder der fremstiller kødklister, blot har ændret betegnelsen fra at være et tilsætningsstof til at være et enzym.

I EU er der ingen regler for enzymer, og derfor er der heller ikke krav om, at kødklister skal stå på ingredienslisten eller varedeklarationen. Selvom det altså i Danmark stadig er forbudt at bruge stoffet thrombin, uanset om det betegnes som et tilsætningsstof eller et enzym, er det altså ikke længere forbudt at anvende stoffet i de andre EU-lande, netop fordi der ikke er nogle fælles regler for enzymer.

Forbud virker ikke

Når noget er tilladt på EU’s indre marked, er det automatisk tilladt i alle EU-lande, og så er det stort set umuligt for et enkelt medlemsland at forbyde.

Dette gælder derfor også kødklister. Slagtes en dansk gris eksempelvis på et tysk slagteri, er der altså ikke noget der forhindrer, at kødet kan klistres sammen med thrombin, før det sendes tilbage til de danske supermarkeder.

Ifølge Fødevarestyrelsen er vi i Danmark nødt til at følge EU-lovgivningen, der altså ikke længere forhindrer og forbyder brug af kødklister. Det danske forbud mod kødklister kan derfor ikke længere håndhæves.

Ingen oplysning om kødklister

Forbrugerne har ifølge Fødevarestyrelsen ikke mulighed for at finde ud af, om der er kødklister i det kød, de køber i de danske supermarkeder. Mens det skal oplyses, hvorvidt kødet er sammensat eller ej, er der altså ingen krav om oplysning ved brug af kødklister.

Forbrugerprogrammet Kontant oplyser, at alle de danske supermarkeder, programmet har været i kontakt med, ”så vidt de ved ikke sælger kød, der indeholder trombin.” Der er altså ingen garanti for, at kødet ikke indeholder trombin. Derudover har Kontant også været i kontakt med Danish Crown, landets største slagteri, der blot giver samme oplysningen.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) opfordrer til at undgå kød, der er sammensat, hvis man som forbruger ønsker at undgå kødklister.

Klik HER og se gårsdagens udsendelse af Kontant.

Kilde(r):
Danmarks Radio, Kontant

Skrevet af Ditte Marie Gyldenberg Ovesen

Back To Top

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Vi bruger cookies i forbindelse med besøgsstatistik.
Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker OK herunder, betragtes dette som din accept.

Luk