fbpx skip to Main Content

Tysk finansminister vil have traktatændringer

af Mads Hadberg

Ifølge Schaüble skal der traktatændringer til for at sikre en sand europæisk bankunion. Dermed puster Schaüble til ilden i diskussionen om dansk suverænitetsafgivelse ved at gå med i bankunionen.

EU er for tiden i gang med at stable en bankunion på benene. Bankunionen indeholder kort fortalt 3 elementer: en fælles overvågningsmekanisme af bankerne (SSM), en afviklingsmekanisme for nødlidende banker og en indskydergarantifond til at sikre småspareres indeståender.

Oprettelsen af bankunionen led i midlertidig et smerteligt nederlag på Cypern, da EU valgte at skrotte princippet om at frede småsparernes indeståender. Her forsøgte EU sammen med ECB, IMF og den cypriotiske regering via en brandbeskatning på indeståender under 100.000 euro at tørre regningen af på almindelige lønmodtagere. Indgrebet har efterfølgende slået dybe revner i EU-samarbejdet.

Og netop pga. af omstændighederne på Cypern forsøger den tyske finansminister, Wolfgang Schaüble, at sætte skub i processen for at få etableret en bankunion. Schaüble foreslår en “to skridts”-plan.

For det første skal der oprettes et netværk af nationale autoriteter, som skal stå for afviklingen af nødlidende banker i medlemsstaterne. I den oprindelige plan skulle afviklingsmekanismen først være kørende fra 2018 og fungere på EU-plan. Men Schaübles løsning skal træde i kraft tidligere på medlemsstatsniveau, så snart det nye afviklingsdirektiv og den fælles overvågningsmekanisme er på plads, samt at bankerne opfylder de nye bankregler (CRD IV).

Til gengæld åbner Schaübles plan op for traktatændringer. Ifølge Schaüble er de nuværende traktater “ikke tilstrækkelige til at forankre en ny og stærk central afviklingsmyndighed”. Derfor skal der bruges den nødvendige tid til at lave traktatændringer for at oprette en “sand europæisk og supranational bankunion med stærke, centrale autoriteter, og som potentielt kan dække hele det indre marked”.

Med andre ord skal traktaktændringer bruges til at lave et tilsyn, der er ikke støder på nationale barrierer, og som sidder med det sidste ord. For eksemepel har Schaüble tidligere forslået oprettelsen af en Europæisk ‘budget Zar’, som skal tage rundt i EU og godkende de enkelte medlemslandenes finanslove med sin fyldepen, før finanslovene kan træde i kraft.

Schaübles plan puster endnu engang ild til debatten omkring suverænitetsafgivelse ved at gå med i en bankunion.

Back To Top