fbpx Skip to content

Ung modstand mod EU: Nye ansigter i Folkebevægelsens Landsledelse

Folkebevægelsen mod EU har fået friske unge kræfter i Landsledelsen. Susanna Dyre-Greensite og Niels Jørgen Bæk Paulsen fortæller om, hvad de som unge vil tilføre EU-modstanden.  

Susanna Dyre-Greensite fra København og Niels Jørgen Bæk Paulsen fra Nybøl i Sønderjylland vil som nyvalgte medlemmer af Landsledelse arbejde for at få flere unge medlemmer i Folkebevægelsen mod EU.

Flere unge i Folkebevægelsen og Danmark ud af EU. Det er kort fortalt målsætningen for de to unge nyvalgte af Landsledelsen,  Susanna Dyre-Greensite og Niels Jørgen Bæk Paulsen, som repræsenterer hver sin ende af Danmark. Susanna Dyre-Greensite studerer nemlig statskundskab i København, mens Niels Jørgen Bæk Paulsen er landmand i Sønderjylland.

Medlem af Folkebevægelsen som 14-årig

Selvom Niels Jørgen Bæk Paulsen kun er 25 år gammel, er han alligevel allerede noget af en veteran i Folkebevægelsen.

“Jeg har været medlem af Folkebevægelsen siden jeg var 14 år. Min mor var medlem, og jeg var interesseret i politik i en ung alder, så jeg begyndte at undersøge mere om EU og international politik. Men det er først inden for de sidste par år, at jeg er blevet rigtig aktiv. Jeg vil gerne være med til at lukke Folkebevægelsen ned, når vi har opnået målet om en Daxit og vi har gjort os selv overflødige. Når man ser på Storbritannien, så mener jeg helt bestemt, at det er realistisk. Vi skal have vores folkestyre tilbage til Danmark,” siger Niels Jørgen Bæk Paulsen.

Derimod har 22-årige Susanna Dyre-Greensite ikke helt så mange år på bagen i Folkebevægelsen. For hende var det folkeafstemningeni 2015  om afskaffelsen af retsforbeholdet, som førte til en indmeldelse i Folkebevægelsen.

“Jeg syntes, der manglede en saglig debat om EU, men Folkebevægelsen kom med velbegrundet kritik. Jeg mente, at EU’s politik blev mere og mere usolidarisk, hvilket især blev tydeligt med flygtningeaftalen med Tyrkiet. Og så mener jeg også, at der skal mere demokrati tilbage til borgerne,” forklarer Susanna.

Flere unge i Folkebevægelsen

For både Niels og Susanna er det afgørende, at få mange flere unge bliver aktive i EU-modstanden.

Jeg er blevet medlem af Landsledelsen, fordi jeg gerne vil have flere unge med i Folkebevægelsen. Jeg vil prøve at tilføre Folkebevægelsens Landsledelse nogle anderledes perspektiver og friske idéer med hensyn til, hvilke sager der optager min generation.

“Min generation er ret internationalt indstillet, så jeg vil gerne vise dem nogle alternativer til EU, for vi har brug for andre  internationale politiske organer. Vi må sørge for, at de unge kan informere sig bedst muligt om EU, så de kan tage kritisk stilling, og EU dermed bliver en del af deres politiske bevidsthed. De unge har flere muligheder for at udtrykke deres EU-modstand igennem demokratiske debatter, debatindlæg i medierne og ved at dele kritiske opslag på sociale medier,”” siger Susanna.

Niels har selv medvirket til denne proces ved at etablere en afdeling af ROPA i Sønderjylland, ROPA SYD, så EU-modstandens budskaber bliver udbredt til flere unge. Og så brænder han for at få EU’s landbrugspolitik mere på dagsordenen i Folkebevægelsen mod EU.

“Vi kom med i EF i 1972 på grund af landbruget, men EU’s landbrugspolitik har skadet Danmarks og dansk landbrug. EU’s støtteordninger og kvoter har ikke givet en bæredygtig produktion, men har i stedet skabt ulige konkurrence på tværs af landene. EU’s politikker har også skabt spekulation og høje priser på landbrugsjord, hvilket gør det svært at købe et landbrug, især for unge nystartede landmænd,” påpeger Niels.  

Kæmp for folkestyret

Både Niels og Susanna er enige om, at hovedproblemet med EU er det demokratiske underskud, og begge vil gerne have flyttet de demokratiske processer fra Bruxelles tilbage til Danmark og den danske befolkning.

“Den folkelige indflydelse er alt for lille i EU, og der er mangel på transparens. Det er svært for borgerne at komme igennem med bedre politiker, ikke mindst fordi lobbyisterne fylder rigtig meget,” siger Susanna.

Ifølge Niels skal man netop gøre det klart over for de unge, hvilke negative konsekvenser Danmarks EU-medlemskab har i forhold til vores demokrati.

“Vi skal have gjort det overskueligt for unge, hvad EU drejer sig om, for eksempel om manglen på indflydelse i beslutningsprocesserne. EU skaber ulighed, fratager landenes suverænitet og undergraver folkestyret. Vi skal gøre det klart, at man ikke kommer sovende til et folkestyre. Man skal kæmpe for det. Derfor skal vi også øge de unges modstand mod EU!”

Forskelle mellem København og Sønderjylland

Selvom Susanna og Niels vil arbejde for at styrke EU-modstanden blandt unge på tværs af hele landet, så må de også erkende, at der er store forskelle på at arbejde i Sønderjylland og København.

“Mange københavnere ser sig selv som internationale, men mange savner flere perspektiver i debatten om EU. Derfor vil jeg gerne kigge på alternativerne til EU. Bare fordi vi vil ud af EU, betyder det jo ikke, at vi vil melde os ud af det internationale samfund. Så i Landsledelsen i skal se på alternativer som f.eks. FN-systemet og EFTA. Og vi skal blive bedre til at fremhæve disse alternativer i debatten,” siger Susanna.

Ifølge Niels så adskiller arbejdet med frivillige og aktivister i København sig dog ret markant fra EU-modstanden i Sønderjylland.

“I Sønderjylland har vi en udfordring på grund af afstandene, for de gør det svært at samle folk. Men jeg arbejder for at skabe  en bred tværpolitisk EU-modstand, og vi laver debatarrangementer på tværs af de etablerede partier, og vi vil også sørge for at give de unge EU-modstandere en god skoling, så de får skærpet deres argumentation,” siger han.

Susanna forklarer, at hun og Niels allerede har aftalt et samarbejde i Landsledelsen:

“Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang med arbejdet i Landsledelsen, og Niels og jeg har allerede skrevet sammen for, at vi kan få fokus på de unge på landet og byerne.”


Blå Bog

Susanna Dyre-Greensite

Østerbro. Medlem af Folkebevægelsen siden december 2015. Siden sin indmeldelse har Susanna været aktiv i ”Jeg vil også stemme”-kampagnen samt repræsenteret Folkebevægelsen under Brexit-kampagnen England og til en ungdomslejr i Norge. For nylig har hun kastet mig ind i aktivisme med andre unge i bevægelsen under overskriften ”Tid til handling”. Hun vil bidrage til at skabe opmærksomhed, især blandt unge, omkring de negative konsekvenser af Danmarks EU-medlemskab. Flere af alle aldre skal med i den tværpolitiske kamp mod EU og for mere bæredygtige, demokratiske og solidariske former for internationalt samarbejde. Til daglig læser Susanna Statskundskab og arbejder med markedsføring og kommunikation. Medlem af Enhedslisten. Indstillet af Folkebevægelsen mod EU på Østerbro.

Niels Jørgen Bæk Paulsen

Nybøl/Sønderjylland. Kontaktperson for Sønderjyllandskomiteen. Uddannet landmand 2011 fra Gråsten landbrugsskole og overbygning som Produktionsleder 2016 samme sted. Mere end 10 års erhvervserfaring og er vokset op i erhvervet. Stifter af ROPA SYD i Sønderjylland, med i Komiteudvalget. Vil kæmpe for folkebevægelsens tværpolitiske identitet. Medlem af KP. Indstillet til LL af Sønderjyllandskomiteen.

 

Back To Top