fbpx skip to Main Content

Uønsket EU-debat i Venstre

Venstres gruppeformand i EU-parlamentet er kommet i kraftig modvind. For over en måned siden sendte han et 21 sider langt udspil til et nyt nationalt kompromis til partiledelsen og til de danske medier. Sammen med Bendt Bendtsen (K), Christel Schaldemose (S) og Margrethe Auken (SF) skrev han allerede i slutning af oktober et fælles debatindlæg, hvor de efterlyste et sådan kompromis:
”Der kommer (”¦) traktatændringer for den samlede union. EU-Kommissionens formand varslede disse i sin årlige tale til Europa-Parlamentet i september. Her lovede han at fremlægge Kommissionens forslag til en ny EU-traktat i foråret 2014. (”¦) Vi skal på banen hurtigst muligt og sikre os indflydelse på såvel Europas som vores egen fremtid. Lad os derfor sammen finde frem til et nyt nationalt kompromis og et dansk bud på fremtidens Europa”, hedder det bl.a. i de fire MEP’eres fælles kommentar.

Diskussionen om udviklingen af en ny traktat, som skal redde EU ud af euroens kroniske krise, er da også fortsat i EU. Men på et møde med partiformand Lars Løkke Rasmussen og EU-ordfører Lykke Friis accepterer Rohde tilsyneladende, at det ”Når resten af Europa diskuterer, hvordan vi får reddet euroen, og hvordan vi får væksten tilbage, så er det dét, vi skal diskutere”, som Lykke Friis formulerer det.

Løkke: Vi skal ikke have en debattør”¦

Jens Rohde og Europabevægelsens formand Erik Boel har åbenbart alligevel ønsket lidt mere gang i den danske traktat-debat. Derfor skrev de kronikken ”Vil regeringen kurere EU-sklerosen?”, som blev bragt i Berlingske søndag.
Kronikken foreslår bl.a. mere magt til EU-parlamentet, flertalsafgørelser indenfor udenrigs- og sikkerhedspolitik og et egentligt EU-militær: ”Det er hul i hovedet og et stort spild af resourcer, at de 27 EU-lande skal have hvert deres forsvar”, skriver de.

Til Ekstra Bladet fortæller Jens Rohde, at han forgæves prøvede at få fjernet sit navn fra kronikken. Den blev bragt. Og nyheden slap ud allerede lørdag på Venstres landsmøde, hvor Rohde skulle genvælges som partiets spidskandidat ved parlamentsvalget i 2014. Nu er kandidatvalget udskudt.
”Vi skal jo have en spidskandidat og ikke en debattør”, sagde Lars Løkke Rasmussen.

”Jens Rohde fik ørerne i maskinen, fordi han ærligt fremlagde, hvad Venstre reelt arbejder for. Men den går ikke – det kan jo skræmme vælgerne væk”, skrev Folkebevægelsens MEP Søren Søndergaard søndag i sin blog og fortsætte bl.a.:
”Og hvad er det så, som har vakt V-toppens vrede? Det skulle f.eks. være, at Jens Rohde i sit indlæg argumenterer for et ”forpligtende forsvarssamarbejde”. Men undskyld mig, det står faktisk allerede i den Lissabon-traktat, som Venstre så varmt anbefalede, som Venstre stemte for i folketinget, men som Venstre nægtede befolkningen at tage stilling til ved en folkeafstemning.”

Ung EU-skepsis

Imidlertid er det ikke kun partiledelsens taktiske overvejelser om timing og vælgertal, der gav Rohde modvind. Der er også en voksende EU- og euroskepsis i partiet, som især udtrykkes af de unge.

”Jeg tror, at mange danskere er trætte af, at EU blander sig i alt for mange ting,” siger Jakob Engel-Schmidt i metroXpress. Han er folketingskandidat for Venstre i Lyngby og tidligere formand for Venstres Ungdom.
”Jeg vil gerne slå på tromme for, at EU skal fylde mindre,” tilføjer han og nævner bankunion, fælles økonomisk politik og fælles udenrigspolitik som områder, hvor EU er på vej til at overskride hans grænser.
”Det bedste eksempel er måske, at et Europa i krise bliver bedt om at levere flere penge til EU ”“ mens man herhjemme bliver bedt om at skære drastisk ned på sit forbrug.”

Kritikken deles også af den nuværende formand for Venstres Ungdom Morten Dahlin: ”Det er ufatteligt vigtigt for Venstre at få taget en grundig debat om hvor vi skal hen, og jeg er hamrende uenig med mange af de centrale pointer i Jens Rohdes kronik. Jeg mener, at tankerne om fælles forsvar og fælles udenrigspolitik baseret på flertalsbeslutninger er den helt forkerte vej.”

Læs mere:
MEP Søren Søndergaards blog ”“ klik her!
Rohde og Boels kronik ”“ klik her!
Fire MEP’eres kommentar ”“ klik her!
metroXpress ”“ [klik her!->http://www.metroxpress.dk/nyheder/efter-rohde-misren-unge-venstre-lver-brler-i-oprr-mod-eu/KOblkr!kHXu4lFcLqls/
]

Back To Top