fbpx skip to Main Content

Efterretningsskandale i USA ryster EU

EU-parlamentets to store grupper, socialdemokraterne og de konservative, talte i dag dunder for beskyttelse af persondata og privatlivets fred. Men så sent som sidste år indgik EU en aftale (den såkaldte PNR-aftale) med USA om omfattende anvendelse og overførsel af europæiske flypassagers personlige oplysninger til den amerikanske sikkerhedstjeneste, Homeland Security.

– Det er selvfølgelig glædeligt, at EU-parlamentets store grupper taler USA midt i mod og for beskyttelse af persondata og privatlivets fred, siger MEP Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen, men fortsætter:
– Man kan dog undre sig over, at de selv samme grupper så stemte aftalen med USA omkring udlevering af data på rejsende igennem sidste år, for der var USA nemlig meget tydelige om at persondatasikkerhed ikke kom i første række for udlændinge, herunder på de personer som EU udleverer data på.

PNR-direktivet, der skal regulere hvordan EU-landene skal udlevere data til USA, skulle have været til afstemning på den igangværende samling i Strasbourg, men blev sendt tilbage til udvalget. Direktivet er en opfølgning på den aftale som EU indgik med USA sidste år. Aftalen indebærer, at EU-medlemsstater skal udlevere persondata til USA i meget stort omfang.

– Når PNR-direktivet skal behandles i parlamentets udvalg igen, vil det vise sig om dagens udmeldinger var teatertorden eller om socialdemokraterne og de konservative vil sætte handling bag ordene. Indtil videre har de sat hensynet til USA over hensynet til borgernes datasikkerhed og fortsætter:

– Ligeledes vil det være glædeligt, om særligt de konservative har skiftet holdning til den store forordning om persondatabeskyttelse, der er under behandling i EU-parlamentet for tiden. Hidtil har deres sidste bekymring været borgernes retssikkerhed og databeskyttelse og de har i den grad varetaget storindustriens og statsmagtens interesser frem for at tage borgernes parti. Nu får vi se om de virkelig har skiftet holdning, som det lød på dem i salen i dag, eller om der blot er tale om varm luft, siger Søren Søndergaard.

Læs mere om PNR-aftalen med USA her.

Læs mere om afsløringerne af USA’s efterretningstjeneste her.

Back To Top