fbpx skip to Main Content

Våbenfirmaer rådgav EU om øgede militærudgifter: Modtager nu selv EU-millioner

Våbenfirmaer har først rådgivet EU til at bruge flere penge på militær, og har sidenhen tjent millioner på EU-projekter. Kari kalder sagen “dybt angribelig” og mener, at alle alarmklokker burde ringe.

Våbenindustrien har en angribelig dobbeltrolle i EU, mener MEP Rina Ronja Kari. (Arkivfoto: Gordon Zammit / Wikimedia Commons).

Seks virksomheder er repræsenteret i en EU ekspertgruppe, der har krævet større udgifter til fælles EU-forsvar.Alle disse virksomheder nyder nu godt af et EU finansieringsprogram på 35 millioner euro, der er blevet skabt som følge af ekspertgruppens råd. Det skriver internetavisen EU Observer.

“Det skaber alvorlige bekymringer om, hvorvidt det er en interessekonflikt” siger fredsaktivist Bram Vranken fra den belgiske gruppe Vredesactie (Fredsaktion) til EU Observer.

Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, deler denne bekymring.

“Det er dybt angribeligt, at man skaber en rådgivende ekspertgruppen for militær og sikkerhed, som har deltagelse af repræsentanter for de våbenfirmaer, der vil tjene millioner på EU-ordrer. Det viser jo, at EU i den grad er i lommen på det private erhvervsliv. Og det bliver jo kun værre af, at skatteydernes penge skal gå til våbenindustrien,” siger hun.

EU’s forsvarsagentur: Intet upassende

EU’s forsvarsagentur EDA mener derimod ikke, at der er sket noget upassende.

“Der er intet galt i at udtrykke sine holdninger på det strategiske niveau, for så senere at deltage under konkurrencetilstande” siger Dirk Tielbuerger, der er EDAs kontorchef for finansieringsprogrammet, til EU Observer.

Finansieringsprogrammet hedder Preparatory Action for Defence Research (PADR), og det er finansieret gennem EU-budgettet. Ifølge EU Observer kommer PADR til at finansiere for sammenlagt 90 millioner euro over de næste tre år. Programmet er en del af indsatsen for at skabe en EU-forsvarsfond, som blev annonceret sidste år.

Våbenindustri: Rolle i at overkomme modstand mod forsvars-forskningsprogram

EU-forsvarsfonden blev til efter en rapport fra 2016, lavet af den såkaldte “Group of Personalities” (GoP), som er en gruppe af forsvarseksperter og politikere. Størstedelen af disse kommer dog fra EU’s våbenindustri og forsvarsinstitutter.

Af referater fra GoPs andet møde fremgår det, at gruppen har spillet en rolle i at “overkomme modstanden mod det fælles forsvars-forskningsprogram” Dette er kommet frem efter Bram Vranken har søgt aktindsigt.

Ifølge EU Observer er størstedelen af de 35 millioner euro fra finansieringsprogrammet gået til et virksomheds-konsortium ved navn Ocean2020, til udvikling af droner og ubemandede u-både til maritim overvågning. Ocean2020-konsortiet består af 42 partnere, bestående af virksomheder og forskningsinstitutter fra 15 EU-lande. Ud af de 42 partnere har seks af dem repræsentanter i GoP.

Kari: Alle alarmklokker burde ringe

Ingen af de partnervirksomheder, som EUobserver har været i kontakt med, mener at der er nogen sammenhæng mellem medlemskabet af GoP, og det faktum, at deres virksomheder nu modtager EU-finansiering.

Rina Ronja Kari er dog lodret uenig.

“Alle alarmklokker burde blinke, men i EU-systemet kan man ikke se noget galt. Der er en helt grotesk sammenblanding af interesser, som i ethvert demokratisk system ville være forbudt. Men i EU fremskynder man ligefrem denne type processer, “ siger Kari.

Fredsaktivist: Våbenindustrien har sørget for kagen

Den belgiske fredsaktivist Bram Vranken er også uenig i våbenindustriens hvidvaskning af sig selv:

“Det er yderst problematisk, at våbenindustrien er involveret i beslutningsprocessen i første omgang” siger han til EU Observer, og fortsætter:

“Det er endnu mere bekymrende, at de samme virksomheder, der foreslog EU-forskningsprogrammet, nu er dem der har størst gavn af det”

“Selv hvis våbenindustrien ikke havde nogen indflydelse på, hvem der får en del af kagen, er det et problem at de har været med til at sikre, at der er en kage i første omgang”

 

Back To Top