fbpx skip to Main Content

Vil EU fortsat udplyndre Vestsahara?

Det vides endnu ikke med sikkerhed, men EU’s omdiskuterede fiskeriaftale med Marokko, er ikke udelukket fra en forlængelse.
Siden 1975 har Vestsahara været besat af Marokko. Denne besættelse er ikke anerkendt af nogen stat eller international institution og Vestsahara bliver af FN betegnet som Afrikas sidste koloni. Alligevel har EU, siden 2006, haft en fiskeriaftale (FPA) med Marokko, der også omfatter Vestsaharas farvande. FPA’erne virker på den måde, at EU betaler for at få adgang til andre landes farvande. Problemet i aftalen med Marokko er således, at den marokkanske regering får penge for at give EU adgang til Vestsaharas ressourcer. Vestsaharas befolkning, Saharawierne, får derimod ingenting.
FPA’en med Marokko udløber slut februar 2011. I denne sag er der flere interesser på spil. På den ene side er der den marokanske regering og EU’s fiskeriflåde, hvor der for begge parter er betragtelige økonomiske summer på spil. På den anden side er der Saharawierne og deres sympatisører, der kæmper for landets uafhængighed.
I kraft af den manglende legitimitet af besættelsen, de mange brud på menneskerettigheder samt den socioøkonomiske forfald denne har påført Saharawierne, burde Vestsahara klart ekskluderes fra en eventuel fornyelse af aftalen.
– EU spiller en hyklerisk rolle i denne tragiske sag. EU bør ophæve fiskeriaftalen med det samme, Folkebevægelsen mod EUs parlamentariker Søren Søndergaard udtalt allerede 19. november.

Kommissionen har derimod andre tanker, og fiskerikommissær Damanaki udelukker ikke en ét-årig forlængelse af nuværende aftale. Skulle forhandlingerne for en revideret FPA, som ikke indeholder Vestsaharas farvande ikke fører til noget, vil kommission således prøve at forlænge den nuværende aftale.

Læs mere (påengelsk):

Besættelsen af Vestsahara og dets konsekvenser Western Sahara Resource Watch – http://www.wsrw.org/index.php?cat=135&art=516
Fiskeriaftalen mellem EU og Marokko –
http://www.fishelsewhere.eu/index.php?parse_news=single&cat=140&art=1248

Back To Top