fbpx Skip to content

Forurening i lufthavne dræber

Den 31. januar afholdte Søren Søndergaard i samarbejde med bla. 3F Kastrup en konference i EU-parlamentet om lufthavnsforurening og konsekvenserne for arbejdsmiljøet.

På konferencen sagde Søren Søndergaard:

– Formålet med dagens konference er ikke bare at blive klogere. Vi ved allerede at luftforurening i lufthavne er et stort arbejdsmiljøproblem, og Arbejdsskadestyrelsen har også anerkendt flere tilfælde. Det er bogstavelig talt et spørgsmål om liv eller død. Det er på høje tide, at man går fra undersøgelser og overvejelser til handlinger og løsninger.’

– Partikelforurening i lufthavnene er jo ikke et luksusproblem, som vi kan sidde og filosofere over i årevis. Det er et problem, som her og nu handler om lufthavnsarbejdernes helbred, ja i sidste ende om liv eller død.

Klimakommissær Connie Hedegaard, som deltog i konferencen som en af hovedtalerne, sagde:

– Nogen bemærkede forleden at luftkvalitet ikke var et særlig sexet emne. Det er ikke helt sandt for alle borgere er klar over det, når luftkvaliteten er dårlig. Og i Beijing så vi for noget tid siden, hvordan smog kan lamme en by. Ligeledes havde vi for noget tid siden advarsler på vejene ind til Bruxelles fra lufthavnen om high risk air pollution. Det er altså et håndgribeligt emne.

– Data fra EU i 2010 viser, at partikelforurening forårsagede at 420.000 døde tidligere end de ellers ville have gjort. Der er altså ikke tvivl om problemets alvor. I en tid med krise og pres på økonomien er det mere nødvendigt end nogensinde at samtænke indsatser på klima- miljø- og arbejdsmiljø-området. Ikke blot for miljøets skyld, men også for at skabe en bæredygtig økonomi. For dårlig luftkvalitet skader også økonomien og altså er det nødvendigt at vi tænker langsigtet og kobler de forskellige politik-områder, så vi kan slå flere fluer med ét smæk.

Konferencen samlede i alt 100 fagforeningsfolk, eksperter, forskere, virksomhedsrepræsentanter og politikere og blev afholdt i Europaparlamentet. Key-note speakers inkluderede blandt andet en række videnskabelige eksperter og fagforeningsfolk og deres navne kan findes via linket forneden..

Konferencen blev arrangeret af 3F-Kastrup, Unite The Union, Swedish Transport Workers Federation, Branch 46, og European Transport Workers Federation med støtte fra Kommissionen og GUE/NGL-gruppen i EU-parlamentet.

Ønskes yderligere oplysninger eller kommentarer, så kontakt:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk

Konferencens program og oversigt over key-note speakers kan findes her: http://www.guengl.eu/news//events/air-pollution-in-airports

Back To Top