fbpx Skip to content

EU som militærunion

EU som militærunion

Med Maastricht-traktaten fra 1992 fik EU militære ambitioner. Lissabontraktaten, som trådte i kraft i 2009, har også fokus på den militære opbygning i unionen. Traktaten pålægger medlemslandene at forøge deres militære kapacitet.
EU har igennem årtier været i gang med den militære opbygning. Det er et mål, at der skal være en egentlig militær union i 2025. Og den er godt på vej.
EU har i dag en egentlig hær. EU for længst oprettet militære strukturer – med EU-kampgrupper, en militærstab og et militært hovedkvarter, der styrer militære EU-operationer. Herudover er der støtte til våbenindustrien og eksport af våben.
I kølvandet på krigen i Ukraine har EU’s medlemslande øget deres militærudgifter massivt. Udgifterne til militæret vil stige yderligere til 2625 milliarder kroner i 2024, forudser EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen. EU-kommissionen har også planer om massiv udbygning af den europæiske våbenindustri.
Med afskaffelse af det danske forsvarsforbehold er Danmark en aktiv del af opbygningen af EU-militær. Det bekræftes af den Europapolitiske aftale, som Folketinget vedtog lige før jul i 2023. Her er der fokus på den militære dimension i EU med Danmark som en aktiv medspiller.

Vil du vide mere og være en del af arbejdet?

Stil spørgsmål til abejdsgruppeansvarlig Svend Erik Christensen agerhonevej15@gmail.com

Meld dig ind i arbejdsgruppen her:

* Dette felt er påkrævet
Jeg har læst og accepteret... *

Seneste nyt EU som militærunion

2. afdeling af Lissabon-traktatens afsnit V hedder “Bestemmelser om den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik”. Læs mere i artikel 42-46 her:

Lissabontraktaten

Hør vores podcast-afsnit om forsvarsforbeholdet og EU’s forsvarspolitik lige her

GIV ET BIDRAG

Back To Top