fbpx Skip to content

Forvist af politiet: Åge-sagen går videre til Den Uafhængige Politiklagemyndighed

Åge Staun, medlem af Folkebevægelsen mod EU
Foto: Folkebevægelsen mod EU
Af Folkebevægelsen mod EU
10/06/2022

Åge-sagen, også omtalt som “Skives Tibetsag”, går nu videre til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Det sker, efter politiet har beklaget deres adfærd over for Åge Staun, tidligere næstformand i Folkebevægelsen mod EU og en af de tre, som blev forvist af politiet ved Skivemødet i slutningen af maj.

Skivemødet, en todags demokratifestival, har ifølge deres hjemmeside til formål at fremme ”samtaler og meningsudvekslinger.” Hjemmesiden proklamerer endvidere, at ”[…] med den brede vifte af samtaler vil der være noget for alle.” Folkebevægelsen mod EU’s lokale afdeling i Skive fandt det derfor underligt, at der til Skivemødets debat om forsvarsforbeholdet kun var inviteret to ja-sigere.

Politiets adfærd og efterfølgende søforklaringer er ikke et demokrati værdigt. Jeg er glad for, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed tager sagen op.
– Susanna Dyre-Greensite, formand for Folkebevægelsen mod EU.

”Det var Mette Frederiksen og Søren Gade, der skulle debattere forsvarsforbeholdet. Men de anbefalede jo begge to et ja. Det er ikke nogen debat. Det er ikke demokrati. Det er absurd,” slår Åge Staun fast. Derfor besluttede han og to andre lokale folkebevægelsen medlemmer at møde op uden for Skivemødet og dele nej-materiale ud.

”Vi synes, at det var rimeligt, at folk skulle høre fra begge sider. Derfor mødte vi op med plakater på og delte Folkebevægelsen mod EU’s materiale ud. Men det hele foregik stille og roligt. Vi stod på et offentligt område og generede ikke nogen.”

Åge Staun, 74, og de to andre Folkebevægelsen-medlemmer, begge i slut 60’erne, blev derfor overraskede over, at politiet kom og bad dem flytte sig. De kunne på stedet heller ikke få at vide, hvem der havde givet beskeden om, at de skulle flytte sig eller hvilken lov, de overtrådte. Politiet hold dog fast og truede med at tage Åge Staun ”ned på stationen.”

”Det er fuldstændig uacceptabelt, at en fredelig flyeruddeling bliver stoppet af politiet. Det er en overtræde af ytringsfriheden – og så endda op til en folkeafstemning. Et er, at nej-siden blev udelukket eller underrepræsenteret til mange debatter. Det er kritisabelt og ikke specielt demokratisk, men trods alt ikke ulovligt. Men at politiet så fjerner tre af vores medlemmer, der stilfærdigt påpeger det udemokratiske med nogle løbesedler, dét skriger til himlen,” siger formand for Folkebevægelsen mod EU, Susanna Dyre-Greensite.

Sagen blev taget op i pressen, hvor Midt- og Vestjyllands Politi begrundede deres adfærd med, at Åges adfærd kunne tolkes som en ulovlig demonstration. Udspurgt hvad der gjorde en simpel uddeling af løbesedler til en demonstration, svarede politiet, at det ”var en demonstration, fordi det var en modstand mod dem, der var der (Mette Frederiksen og Søren Gade, red.)

Efter pressedækningen og en formel klage fra Åge Staun til politiet vendte Midt- og Vestjyllands Politi på en tallerken og undskyldte over for Åge Staun. De indrømmer nu, at der blev handlet forkert.

Åge Staun har dog fortsat ikke fået rede på, hvilken lov kan oprindeligt blev beskyldt for at have overtrådt eller hvem, der gav ordren.

Derimod forsøgte Midt- og Vestjyllands Politi at påstå, at Åge Staun var gået med til, at sagen skulle lukkes efter at være behandlet som en ”notissag”. Det har Staun aldrig gået med til, hvilket han gentog overfor Midt- og Vestjyllands Politi. Derfor er sagen nu gået videre til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Åge Staun assisteres i sagen af stjerneadvokat Bjørn Elmquist.

”Politiets adfærd og efterfølgende søforklaringer er ikke et demokrati værdigt. Jeg er glad for, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed tager sagen op,” fastslår Susanna Dyre-Greensite, formand for Folkebevægelsen mod EU.

Denne pressemeddelelse er sendt ud via Ritzau

Back To Top