fbpx Skip to content

Fransk-tysk redningsplan på vej

– Vi er bevidste om, at Frankrig og Tyskland har et specielt ansvar for at stabilisere euroen, sagde den franske præsident, Nicolas Sarkozy ved et fælles pressemøde med Forbundskansler, Angela Merkel.

De to lande har lovet at have en generel redningsplan for euroen klar om cirka tre uger. Planen indebærer en redningspakke til europæiske banker, en løsning af Grækenlands gældsproblem og forstærket koordinering af eurozonens økonomier.

Detaljerne af de enkelte initiativer er endnu ikke kendt, men Den Internationale Valutafond vurderer, at størrelsen på redningspakken til bankerne bliver i omegnen af 750 – 1.500 milliarder kroner. Pengene er Tyskland og Frankrig uenige om, hvor skal komme fra. Frankrig så gerne, at EU’s redningsfond – som oprindeligt var tiltænkt gældsplagede lande – kunne finansiere bankpakken, men Tyskland stiller sig skeptiske overfor det forslag.

Planen om øget koordinering af eurozonens økonomier kommer kun en uge efter, at EU vedtog den såkaldte Sixpack, som har til formål at sikre selvsamme økonomiske koordinering. Noget tyder derfor på, at Merkel og Sarkozy ikke mener, at Sixpackens indhold ikke er vidtrækkende nok i forhold til at få ensrettet medlemslandenes finanspolitikker.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, mener også, at en generel redningsplan er nødvendig. Udover en udvidelse af EU’s redningsfond, foreslår han ifølge Financial Times, at EU skal forbedre det fællesmarked og forbedre styreformen i Eurozonen, eventuelt gennem en traktatændring.

– Det er menuen. Det er ikke à la carte – man er nødt til at gennemføre det hele. Tiden rinder ud, situationen er uholdbar, siger han til Financial Times.

Arbejdsgiverne i Frankrig, Tyskland og Italien kommer med samme melding om økonomisk koordinering og appellerer om øget EU-integration.

Back To Top