fbpx Skip to content

Nye skeletter vælter ud af Junckers skab

Om det er planlagt eller ej, må stå hen i det uvisse. Men den store europæiske gruppe af graverjournalister, der har afsløret lækkede dokumenter om store virksomheders skattesnyd facilliteret af den luxembourgske stat, har i hvert fald sans for timing.

Første afsløring af skattesnydet – også kendt som Lux Leaks – fandt sted kun få dage efter Junckers indtræden som formand for EU-Kommissionen. Det gav Juncker naturligvis en hård start på tilværelsen som EU-chef.

Timing
Men det skulle blive værre.

Anden omgang – Lux Leaks II – fandt således vej til forsiderne af 31 forskellige europæiske aviser onsdag morgen.

Dagen efter Junckers 60 års fødselsdag. Og dagen for hans officielle indsættelse som Kommissionsformand, hvor han skulle tages i ed foran dommerne i EU-Domstolens bygninger i Luxemborg.

Juncker selv var onsdag ikke i tvivl. Afsløringerne har været nøje timet og tilrettelagt.

“Det er ikke en tilfældighed. Den første bølge kom, da jeg startede, og den anden bølge rammer, samme dag jeg bliver taget i ed foran domstolen, som for mig er en vigtig begivenhed,” sagde Juncker til de fremmødte journalister foran EU-Domstolen.

Ikke sidste omgang
Uanset om afsløringerne har været planlagt eller ej, giver de nye eksempler på skattesnyderi i milliardklassen, at omfanget af skatteunddraglsen i Luxsembourg under Juncker har været massiv.

Og der er nok ikke én forstandig person i Europa, der vil hævde, at Lux Leaks II bliver de sidste, vi får at se.

Blandt de nye afsløringer vakte det især opmærksomhed, at Disney og Skype har fiflet sig frem til en selskabsskat på under 1 procent.

Samtidig kom det frem, at Skype i 2005 fik skattefritagelse, fordi selskabet eftersigende ikke var en eneste krone værd.

To måneder senere blev Skype solgt for 19 milliarder kroner.

Det er enten et eksempel på usandsynlig dårlig værdisættelse af de luxembourgske skattemyndigheder. Eller også er det et bevis for, at Juncker har stået i spidsen for aktiv skattesnyd.

Lige nu peger pilen mest i retning af den sidste mulighed.

Back To Top