fbpx Skip to content

Kroatien nu medlem af EU

”I dag er en fantastisk og glædelig dag for vores hjemland”, sagde Kroations præsident Ivo Josipovc ved festligheder i Zagreb i weekenden i forbindelse med, at landet nu er medlem af EU.
”De har klappet mere af taler om EU, end man har set andre steder”, sagde Danmarks Nicolai Wammen.

Efter næsten et halvt århundrede i en jugoslavisk føderation erklærede Kroatien sig selvstændigt i 1991. Landet er lidt større end Danmark, men har færre indbyggere.
Da der var folkeafstemning om EU-medlemskabet 22. januar sidste år stemte 28,5 pct. af de kroatiske vælgere ja, mens 14,42 pct. stemte nej. Afstemningen var udskrevet en måned forinden og i valgkampen meddelte regeringen, at der ville blive udskrevet en ny folkeafstemning, hvis flertallet stemte nej.

– Den kroatiske EU-afstemning var på ingen måde retfærdig, udtalte Johanne L. Kristiansen fra Folkebevægelsen mod EU den gang.
– Uafhængigt af hvad man mener om EU, så er det skadeligt for demokratiet, hvis en regering på forhånd meddeler, at der kun er et resultat som er muligt i en folkeafstemning. Men den demokratiopfattelse deles desværre allerede af mange andre regeringer i EU.

Back To Top