fbpx Skip to content

Stoleleg i EU-Parlamentet

Tomme stole i EU-Parlamentet.
Daina LE LARDIC © European Union 2020 - Source : EP

7 danske politikere er gået fra deres mandat i EU-Parlamentet. Danmark har 14 pladser i alt. Den seneste store udskiftning sker i forbindelse med folketingsvalget.[1]

Susanna Dyre-Greensite
Formand, Folkebevægelsen mod EU
14/12/2022

EU-Parlamentet består af 705 medlemmer fra 27 medlemslande. I Danmark vælger vi 14 medlemmer af EU-Parlamentet, MEP’ere, som repræsenterer danskerne i en femårig periode indtil næste EU-Parlamentsvalg. I princippet. Sådan er det bare ikke gået denne gang.

FØRSTE UDSKIFTNING SKETE MED DET SAMME
Allerede dagen efter EU-valget i 2019 meddelte SF’s Karsten Hønge, at han hellere ville blive i Folketinget. Hans plads gik videre til førstesuppleanten Kira Marie Peter-Hansen.

Kort efter valget til EU-parlamentet var der valg til Folketinget. Herefter blev Socialdemokraternes EU-spidskandidat, Jeppe Kofod udenrigsminister i Mette Frederiksens nydannede regering. Det gav plads i EU til den næste på listen, Marianne Vind.

UOVERENSSTEMMELSER MED PARTIET
I august 2022 meldte Melchior sig ud af Radikale Venstre efter uenigheder med partiet og dårlige sager i pressen. Hun beholdt dog sin post og er nu løsgænger.

OPSTILLET TIL FOLKETINGET
Efter det nyligt afholdte folketingsvalg blev der for alvor skiftet ud på pladserne i EU-Parlamentet.

Peter Kofod (DF), Søren Gade (V) og Linnea Søgaard-Lidell (V) er valgt til Folketinget. DF er nu i stedet repræsenteret af Anders Vistesen i EU. Gades plads gik til Bergur Løkke Rasmussen[1], som arbejdede for samme lobbybureau som Anders Vistesen. Søgaard-Lidells plads gik i første omgang til Kim Valentin.

TILBAGE TIL DANMARK
Venstres Karen Ellemann er valgt til Folketinget, men er nu blevet generalsekretær for Nordisk Ministerråd. Hendes førstesuppleant var Kim Valentin, som lige er taget til EU.

Valentin ville dog ligesom Hønge, Kofod, Søgaard-Lidell og Gade hellere i Folketinget. Så blev der endnu en plads ledig i EU-Parlamentet.

”VERDENS KEDELIGSTE BY”
Den næste på Venstres liste, Erik Poulsen, havde meldt sig ud af Venstre og inden folketingsvalget udtalt, at han ikke kunne drømme om at sige sit job op for at flytte til Bruxelles, som han kaldte ”Verdens kedeligste by”.

I sidste ende takkede Poulsen dog ja til sædet EU Parlamentet.

HVEM HAR MAGTEN?
På sin vis er det forståeligt, at så mange med indgående kendskab til EU vælger EU-Parlamentet fra. MEP’ere har meget begrænset magt og end ikke engang lov til at stille lovforslag.

Alligevel er det ualmindeligt trist for demokratiet. Størstedelen af lovene i Danmark stammer trods alt fra EU. MEP’ere har en unik platform og en vigtig forpligtelse til at informere offentligheden om, hvad der sker i EU’s maskinrum.

Denne artikel er oprindelig bragt i Folk i bevægelse, December 2022. 

[1] Siden denne artikel blev bragt, har Bergur Løkke Rasmussen forladt Venstre. Han beholdt pladsen i EU og repræsenterer nu Moderaterne. Dermed er 8 danske medlemmer gået fra deres oprindelige mandat. Danmark har 14 pladser i alt.

Back To Top