fbpx Skip to content

Udemokratisk institution i EU får mere magt

Et flertal i EU-parlamentet stemte i dag for at overlade overvågningen af banker i hænderne på Den Europæiske Centralbank (ECB). Det er den såkaldte SSM, som er den første store element i Bankunionen.

SSM skal som udgangspunkt gælde for de 6000 kreditinstitutter i euroområdet, men er åben for ’ikke-eurolande’. ECB vil stå for den direkte overvågning af 150 største og vigtigste banker. De nationale myndigheder vil stå for dag-til-dag overvågningen af de mindre banker, men ECB kan til enhver tid gribe ind i overvågningen af bankerne og diktere, hvad de nationale myndigheder skal gøre.

Dermed får ECB en enorm magt, som slet ikke modsvares af en demokratisk kontrol. Søren Søndergaard, Medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, kalder af-demokratiseringen ”absurd”.

Med overvågningsmekanismen på plads er vejen banet for de to sidste elementer i Bankunionen. Det drejer sig om en fælles afviklingsmekanisme og en fælles indskydergarantifond.

Afviklingsmekanismen vil formentligt give EU magt til at lukke og slukke landes banker. Det kan i sidste ende det koste de danske banker dyrt og dermed den almindelige bankkunde. Banker kommer nemlig til at hæfte solidarisk med fallitboer i andre lande.

– Bankunionen udhuler vores økonomiske selvbestemmelse, og kan i sidste ende komme til at koste milliarder, udtaler Søren Søndergaard.

Indtil videre har den danske regering endnu ikke taget stilling til, om Danmark skal være med i Bankunionen. Økonomiminister Margrethe Vestager har udtalt, at man er i gang med at vurdere de nuværende forslag.

Kontakt for yderligere information:
Søren Søndergaard MEP for Folkebevægelsen mod EU, mobil: 4045 3849
Mads Hadberg, politisk medarbejder, mobil: +32 494548 712

Back To Top