fbpx Skip to content

Ungarn vil ikke tage imod flygtninge

Ungarn afviser migrationskvoter ved folkeafstemning, men for få mødte op til stemmeurnerne til at gøre afstemningen gyldig. Alligevel vil Ungarns premierminister Viktor Orban presse afgørelsen igennem.

Pigtrådshegn er et af de midler Ungarn har taget i brug for at bremse flygtninge. Foto: Wikimedia Commons.
Pigtrådshegn er et af de midler Ungarn har taget i brug for at bremse flygtninge. Foto: Wikimedia Commons.

Søndag d. 2. oktober var der folkeafstemning i Ungarn om EU’s migrantkvoter, der skal fordele migranter mere ligeligt medlemslandende imellem. Kvotesystemet blev vedtaget af EU sidste år som reaktion på den politiske og humanitære krise.

Selvom mere end 90% stemte imod EU-ordningen, nåede stemmeprocenten kun op på omkring 43%, hvilket gør afstemningen ugyldig. Skulle afstemningen have været gyldig kræves der en deltagerprocent på 50%.

Forfatningsændring

Alligevel anser Ungarns premierminister, Viktor Orban, det som en sejr. Efter resultatets offentliggørelse udtalte han, at han ville indsende et ændringsforslag til den ungarske forfatning, så valgresultatet kunne blive gældende, skriver Reuters.

Formålet med EU-ordningen er at flytte nogle af de mange flygtninge i Grækenland og Italien til andre medlemslande. Ifølge planen skulle Ungarn modtage mindre end 1.300 flygtninge. Men sammen med Slovakiet har Ungarn indgivet en juridisk udfordring mod ordningen.

Pigtråd

I løbet af det sidste år har Ungarn taget drastiske midler i brug for at stoppe mennesker der ønsker at krydse grænsen. Det indbefatter blandt andet et pigtrådshegn langs den ungarske grænse til Serbien og Kroatien.

Efter annonceringen af folkeafstemningen tilbage i juli er befolkningen, jævnfør meningsmålinger, blevet mere xenofobisk i indstillet, skriver Al Jazeera.

Regeringens valkampagne har også været stærkt xenofobisk, og har sat et direkte link mellem migranter og de angreb, der har været i Europa.

(Kilder: Al Jazeera, Reuters)

Back To Top