fbpx Skip to content

Advokatfirmaer udfører skjult lobby-arbejde i EU

En ny analyse afslører, at ni store advokatfirmaer laver lobbyvirksomhed i EU uden at være registreret i det frivillige lobby-register. Kun toppen af isbjerget, mener organisationen ALTER-EU.

Hogan Lovells er et af de ni advokatfirmaer, der reklamerer med deres EU-lobbyarbejde uden at være tilmeldt lobbyregistret. På firmaets hjemmeside kan man blandt andet se, hvordan de rådgiver Uber. Foto: Screenshot fra hoganlovells.com.
Hogan Lovells er et af de ni advokatfirmaer, der reklamerer med deres EU-lobbyarbejde uden at være tilmeldt lobbyregistret. På firmaets hjemmeside kan man blandt andet se, hvordan de rådgiver Uber. Foto: Screenshot fra hoganlovells.com.

Alt for mange advokatfirmaer er fraværende fra EU’s register for lobby-gennemsigtighed, selvom de helt åbenlyst udfører EU relateret lobbyvirksomhed. Det fremgår af en ny analyse fra NGO’en ALTER-EU. Analysen “Lobbying law firms – unfinished business” viser, at ni advokatfirmaer driver lobby-virksomhed i forhold til EU uden at lade sig registrere.

EU-Kommissionen må erkende, at der altid vil være nogle lobbyister, der vil forsøge at udnytte, at registret kun er frivilligt ved ikke at melde sig.
Nina Katzemich, LobbyControl

En stor del af virksomhederne har hovedsæde i USA, hvor de er registreret i et lovpligtigt lobby-register. I EU har de derimod frit spil, for her er registreringen helt frivillig. Og det benytter disse firmaer sig af.

Et af de ni advokatfirmaer markedsfører sig ifølge ALTER-EU som ledende, når det gælder om at ”hjælpe virksomheder, industrielle sammenslutninger og regeringer med at navigere i og forme EU’s regler. ”

”Det er et åbenlyst demokratisk problem, når hverken borgere eller politikere har mulighed for at gennemskue, hvilke private interesser der udøver indflydelse på lovene i et samfund,” siger Rina Ronja Kari, der sidder i EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

ALTER-EU mener, at det virkelige antal ikke-registrerede lobbyister menes at være langt højere.

“EU-Kommissionen må erkende, at der altid vil være nogle lobbyister, der vil forsøge at udnytte, at registret kun er frivilligt ved ikke at melde sig. Vores analyse viser ni tilfælde af advokatfirmaer, hvoraf mange fremhæver deres EU-lobbyarbejde på deres hjemmeside, men som ikke har tilmeldt sig registret. Vi mener, at disse ni er kun toppen af isbjerget,” siger Nina Katzemich fra LobbyControl, der har skrevet analysen for ALTER-EU.

Vil have lobbyister i kort snor

Folkebevægelsen mod EU har i mange år kæmpet for at få gennemsigtighed og kontrol med lobbyisterne i EU.

Rina Ronja Kari var blandt andet skyggeordfører på revisionen af EU’s lobbyregister i sidste valgperiode, hvor hun arbejdede for indførelsen af et obligatorisk lobbyregister, som betyder, at EU’s lovgivere kun må mødes med registrerede lobbyister.

>> Læs mere om Folkebevægelsens arbejde med lobbyregistret her

”Den nye analyse viser jo netop, hvorfor det er særdeles vigtigt at få skabt et lovpligtigt EU register for lobbyister. I modsat fald er der en alvorlig risiko for, at private virksomheder kan diktere lovene, så de passer til deres egne interesser,” siger Rina Ronja Kari.

EU’s ombudsmand kræver også register

Ikke kun Folkebevægelsen mod EU er kritiske over for den urimelige lobby-indflydelse. Selv EU’s egen ombudsmand, Emily O’Reilly, har understreget nødvendigheden af et lobbyregister. I en pressemeddelelse har O’Reilly sagt, at et lovpligtigt register bør give et så komplet billede som muligt af, hvordan en bestemt organisation forsøger at øge indflydelse på beslutningstagerne.

Det gælder både, hvor mange penge der bliver brugt på lobbyisme, samt også detaljer om hvilke ekspertgrupper en organisation har benyttet. O’Reilly ønsker også, at det fremgår hvem lobbyisterne har mødtes med, og hvilke temaer man har diskuteret, samt hvilke offentlige høringer de har bidraget til.

EU-Kommissionen har foreløbig sagt, at den vil fremlægge et forslag til et obligatorisk register senest med udgangen af 2016. Folkebevægelsen mod EU vil følge denne proces meget tæt for at sikre den bedst mulige registrering af lobbyisterne i EU.

_______________________________________________________________________

Fakta: Lobbyister i EU

  • · EU-Kommissionen anslår, at der findes omkring 32.500 lobbyister i Bruxelles.
  • · Til sammenligning har EU-Kommissionen selv cirka 33.000 ansatte.
  • · Den finansielle sektor bruger 900 millioner kroner om året på at lobbye EU-lovgivningen.
  • · Finanssektoren beskæftiger 1.700 lobbyister.
Back To Top