fbpx Skip to content

Amnesty i aktion mod Fort Europa

AMNESTY.DK: [uddrag] 2011 omkom mindst 1.500 mennesker på Middelhavet i deres forsøg på at nå frem til Europa. Også i 2012 døde hundredvis af flygtninge i deres forsøg på at opnå sikkerhed i Europa.

Gennem de sidste 10 år har de europæiske lande øget deres kontrol af grænserne på bekostning af sikkerheden for de mænd, kvinder og børn, der sætter deres liv på spil for at nå Europa. En række EU-lande, som Italien og Spanien, har indgået aftaler med tredjelande, der har betydet, at flygtninge er blevet nægtet udrejse fra de lande, de forsøger at flygte fra. Eksempelvis har Libyen, som Italien har en ny aftale med, stoppet flygtninge fra Somalia, Eritrea og Sudan. Mange af dem fængsles i Libyen, hvor de udsættes for tortur og mishandling. Italien har stoppet flygtninge på Middelhavet og ’afleveret’ dem til de libyske myndigheder, hvorefter disse flygtninge er blevet mishandlet.

Amnesty har også dokumenteret, at Grækenland har tvunget syriske flygtninge tilbage til søs og har udsat dem for reel livsfare. En syrisk flygtning har fortalt, at han sammen med 39 andre mennesker blev smidt i Evros floden midt om natten uden redningsveste; han fik ikke lov til at søge asyl.

Kontrollen med Europas ydre grænser varetages af EU’s grænseagentur Frontex. I september 2011 afslørede Human Rights Watch, at Frontex var involveret i mishandling af frihedsberøvede migranter i Grækenland.

Det er hvad, vi kender til. Men måske sker der langt flere krænkelser, begået af de europæiske lande, fordi EU-landenes kontrol af grænser, aftaler med tredjelande, og manglende redningsaktioner på søs ofte foregår langt væk fra offentlighedens ’søgelys’.

(”¦)

Amnesty opfordrer med underskriftsindsamlingen medlemmer af EU-parlamentet til at lægge pres på de europæiske regeringer, EU-Kommissionen og EU’s agenturer og sikre, at menneskerettighederne bliver overholdt.

Du kan støtte initiativet og skrive under med din mobil: Skriv AKTION til 1919

Læs mere hos Amnesty ”“ klik her!

Back To Top