fbpx Skip to content

Bankunion kræver folkeafstemning

EU’s markedskommissær Michel Barniér har i dag fremlagt Kommissionens konkrete forslag til en såkaldt “afviklingsmekanisme” med en enhed under EU-Kommssionen med vidtgående magt til at lukke banker uden national vetoret, som Danmark ellers fik stillet i udsigt i forbindelse med vedtagelsen af det første skridt i bankunionen, det såkaldte banktilsyn.
”Bankerne er i stadig mindre grad nationale og har en række grænseoverskridende aktiviteter, mens bankmyndighederne og opløsningsmyndighederne stadig er nationale. Det er uholdbart, og vi er nødt til at forandre det”, sagde Barniér på pressemødet i Bruxelles i dag ifølge Business.dk

– Det er en klokkeklar afgivelse af suverænitet, som kræver folkeafstemning. Dansk tilknytning til euro-landenes bankunion vil ikke bare koste økonomisk selvbestemmelse, men kan i sidste ende også komme til at koste de danske skatteydere milliarder af kroner, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

En lang række jurister – herunder Peter L. Vesterdorf, som bl.a. har været ansat ved EF-domstolen og rådgiver for Udenrigsministeriet om EU-retlige spørgsmål -.har for længst vurderet, at sagen kræver behandling efter grundlovens paragraf 20, hvis danske banker skal kunne lukkes af et EU-organ.
Og da Enhedslisten, Liberal Alliance of DF alle siger nej til bankunionen, kan regeringen ikke få 5/6 flertal for en dansk tilslutning i Folketinget, som paragraf 20 kræver, hvis Barniér og Kommissionen får sin vilje. Og så skal der en folkeafstemning til.

Ønsker du yderligere oplysninger eller kommentarer, så kontakt:
Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, på telefon 26 70 18 16 / rina@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på telefon 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk

Back To Top