fbpx Skip to content

Britisk tænketank ønsker afstemning om EFTA

Den konservative britiske tænketank The Bruges Group har netop offentliggjort en analyse af Storbritanniens muligheder, hvis landet valgte deltagelse i frihandelssamarbejdet EFTA i stedet for medlemskabet af EU.

“EFTA-landene giver et strålende eksempel på, hvad Storbritannien kan opnå uden for EU. Disse suveræne stater er langt bedre stillede og meget mere frie og økonomisk dynamiske”, konstaterer analysens forfatter Hugo van Randwyck.

Analysen bemærker, at arbejdsløsheden er lavere i EFTA end i EU (2,3-3,5 pct. i EFTA mod 7 pct. i EU) og bruttonationalproduktet er højere (250.00-400.000 kr. pr. indbygger i EFTA mod 220.000 kr. pr. indbygger i EU). Samtidig konstaterer den, at ændringerne ved udskiftning af EU-medlemskabet bl.a. vil omfatte:
* Færre nye regler pr. år: EFTA: 300. EU: Over 1000.
* Mindre økonomisk bidrag pr. år: EFTA: 3,9 mia. pund (ca. 33 mia. kr.). EU: 6 mia. pund (over 50 mia. kr.).
* Genvinding af selvstændig landbrugspolitik.
* Genvinding af selvbestemmelse over fiskeripolitik og fiskeriområder.
* Fuld selvbestemmelse over retspolitikken.

“Vi kan sagtens implementere EFTA-alternativ. Vi har en befolkning som søger et bedre alternativ til EU. Vi har virksomheder, der gerne vil have færre forordninger. Vi er nu nødt til at lade det britiske folk vide, at der er et simpelt alternativ til EU-medlemskab og for at give vælgerne en folkeafstemning, så de kan bestemme deres egen fremtid. Stille spørgsmålet om de vil foretrække medlemskab af EU eller medlemskab af EFTA / EØS?”, siger Hugo van Randwyck i forbindelse med offentliggørelsen af analysen fra The Bruges Group.

I januar 2010 viste en meningsmåling foretaget af YouGov, at 39 pct. af briterne foretrækker EFTA, mens 36 pct. foretrak EU. 95 pct. kendte til EU, mens kun 37 pct. kendte til EFTA (læs mere om målingen – klik her!).

Læs hele analysen (på engelsk) – klik her!

Back To Top