fbpx Skip to content

Fire partier imod ja til pagten

Ved onsdagens debat i folketingssalen på Christiansborg blev der rejst tre forslag til vedtagelse, som viser at fire partier ikke mener, at Danmark bør tilslutte sig den nye europagt nu. Forslagene kommer først til afstemning på tirsdag den 29. marts – fem dage efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag fortæller EU-topmødet i Bruxelles, at Danmark gerne vil være med.

Ja-sidens forslag
Det ene forslag stilles af de fem EU-positive partier, der har indgået en aftale om pagten og som i Europaudvalget tirsdag gav regeringen mandat til et ja. Forslaget lyder:
“Folketinget konstaterer, at det er i Danmarks interesse at deltage i konkurrenceevnepagten, jf. europaudvalgets beretning af 22. marts 2011. Pagten bygger på national bestemmelse i den økonomiske politik og respekt for nationale arbejdsmarkedsmodeller som grundlag for styrket vækst, beskæftigelse og velstand. Dansk deltagelse styrker Danmarks indflydelse på den politiske udvikling i Europa.”

Nej-sidens forslag
DF, Liberal Alliance og Kristendemokraternes forslag lyder:
“Folketinget kan ikke tilslutte sig dansk tilslutning til europagten. Der er intet til hinder for at udskyde beslutningen, således at der vil være tid til en ordentlig debat inden stillingtagen.
Folketinget understreger, at beslutningen om, hvorvidt Danmark skal deltage, bør afgøres via en folkeafstemning om eventuel dansk tilslutning til euroen.”
Enhedslistens forslag lyder:
“Europagten indskrænker markant Danmarks mulighed for at føre en selvstændig økonomisk politik og peger ensidigt på nedskæringer i den offentlige velfærd, forringede dagpenge, reallønsnedgang og fornyede angreb på efterlønnen som løsning på krisen. Derfor opfordrer Folketinget regeringen til at opgive Danmarks tilslutning til europagten eller sende denne til folkeafstemning.”

Back To Top